Clicky


Kustwacht: brand op vrachtschip kan nog dagen duren

Kustwacht: brand op vrachtschip kan nog dagen duren [+foto's&video]
26-07-2023 14:28 | Incidenten | auteur ANP

DEN HELDER - [update 17:08 uur] De brand op het vrachtschip Fremantle Highway ten noorden van Ameland kan nog dagen of misschien zelfs weken duren, evenals het mogelijk bergen, laat een woordvoerder van de kustwacht weten. "We moeten afwachten hoe het zich ontwikkelt."

De kustwacht wijst naar eerdere branden op vrachtschepen die lang duurden, zoals in 2021 bij Sri Lanka en vorig jaar bij de Azoren. Voor de kust van de Portugese eilandengroep vloog half februari 2022 een vrachtschip met auto's aan boord in brand. Twee weken later zonk het, door hevige golven. Het schip, de Felicity Ace, was geladen met duizenden Volkswagens, Porsches, Audi's, Bentley's en Lamborghini's en was op weg van het Duitse Emden naar de Verenigde Staten.

In 2021 brak brand uit op een containerschip voor de kust van Sri Lanka. Het kostte dertien dagen om de brand te blussen en daarna zonk het schip deels. Al die tijd lekte het schip chemicaliën en microplastics. Veel daarvan kwam in het water terecht en de nabijgelegen stranden lagen vol met microplastics.

Het schip bij Ameland wordt met blusinstallaties gekoeld door onder meer de sleper Guardian van de kustwacht. Eerder op de dag hielp ook de Nordic uit Duitsland mee, maar die is afgelost door de Fairplay 30, dat eveneens onder Duitse vlag vaart, en volgens de kustwacht beschikbaar is gesteld door de bergingsmaatschappij.

Het is nog niet mogelijk om de brand aan boord van de 200 meter lange Fremantle Highway te blussen. "Als er veel water aan boord komt, doet dat wat met het schip", zei de woordvoerder van de kustwacht eerder. Daarbij is ook het blussen van elektrische auto's niet makkelijk. Vanwege de brand kunnen er nog geen bergers aan boord, die nodig zijn om het weg te kunnen slepen.

Het Panamese schip was op weg vanuit het Duitse Bremerhaven naar Port Said in Egypte, met 2857 auto's aan boord, waarvan 25 elektrische auto's. De melding van de brand kwam rond middernacht binnen bij de hulpdiensten. Volgens een woordvoerder van de kustwacht is het vuur ontstaan op het voertuigendek, maar is de oorzaak nog niet duidelijk.