Clicky


Bijna 5 jaar cel voor ex-agent Tou Thao om rol bij moord George Floyd

Bijna 5 jaar cel voor ex-agent Tou Thao om rol bij moord George Floyd
07-08-2023 17:57 | Buitenland | auteur ANP

MINNEAPOLIS - De Amerikaanse ex-agent Tou Thao is veroordeeld tot een celstraf van bijna vijf jaar voor medeplichtigheid aan de dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die in 2020 tijdens zijn gewelddadige arrestatie stierf. De rechter was teleurgesteld dat Thao niet meer berouw toonde, melden Amerikaanse media.

Thao was al met 3,5 jaar cel bestraft voor het schenden van Floyds burgerrechten. Andere voormalige collega's die bij de arrestatie betrokken waren, waren eerder al veroordeeld. De hoofddader, ex-agent Derek Chauvin, kreeg 22,5 jaar cel voor moord.

De vier mannen waren in mei 2020 betrokken bij de fatale arrestatie van Floyd, die ervan werd verdacht in een winkel een nepbiljet van 20 dollar te hebben gebruikt voor de aanschaf van sigaretten. Bij de aanhouding duwde Chauvin minutenlang zijn knie op Floyds nek. Twee collega's hielpen Chauvin om Floyd in bedwang te houden, terwijl Thao omstanders op afstand hield.

De dood van Floyd en andere zwarte mensen door politiegeweld leidde tot demonstraties in de Verenigde Staten en elders op de wereld.