Clicky


OM eist celstraf voor roekeloosheid en veroorzaken zwaar verkeersongeval op A1 bij Klarenbeek

OM eist celstraf voor roekeloosheid en veroorzaken zwaar verkeersongeval op A1 bij Klarenbeek
09-08-2023 10:48 | Binnenland | auteur Redactie

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 350 dagen tegen een 51-jarige verdachte uit de gemeente Voorst, voor het veroorzaken van een zwaar verkeersongeluk op de A1 ter hoogte van Klarenbeek, op 7 juli 2021. Volgens het OM was er, omdat de verdachte te hard reed en teveel alcohol had gebruikt, sprake van roekeloosheid.

Uit onderzoek van de Verkeersongevallenanalyse (VOA) bleek dat de verdachte rond de 180 kilometer per uur reed, daar waar op dat moment (het is even na 9 uur in de avond) 120 was toegestaan. Hij reed vervolgens in op de auto voor hem, die van Apeldoorn-Zuid richting Deventer onderweg was. Dat voertuig, waarin twee mensen zaten, sloeg over de kop.

Naar eigen zeggen had de verdachte ruim anderhalve fles wijn op vooraleer hij achter het stuur plaatsnam. Van het ongeluk zelf herinnert hij zich niets. Hij blies na het ongeluk een hoeveelheid van 855 ug/l, waar wettelijk niet meer dan 220 ug/l is toegestaan. De man werd daarmee voor de vierde keer betrapt op het rijden onder invloed.

Dat bij elkaar opgeteld is volgens het OM roekeloosheid, de zwaarste gradatie van schuld. Bovendien, stelt de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zutphen: “Het onverantwoorde rijgedrag van de verdachte had forse gevolgen en dat wordt hem zwaar aangerekend.”

Beide personen die in de auto zaten die op de kop terecht kwam, werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Eén van de slachtoffers liep een hersenschudding en een gebroken enkel op en kampt twee jaar na het incident nog steeds met de gevolgen van het incident. Daarnaast is bij beide slachtoffers een Posttraumatische stressstoornis (PTSS) geconstateerd.

Naast de gevangenisstraf eist het OM een ontzegging van de rijbevoegdheid van 37 maanden.