Clicky


Medeverdachte in drugszaak kreeg auto cadeau van Quincy Promes

Medeverdachte in drugszaak kreeg auto cadeau van Quincy Promes
11-08-2023 10:52 | Misdaad | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 11:55 uur] Marylio V. (31) uit Purmerend, die samen met profvoetballer Quincy Promes wordt vervolgd voor de invoer van cocaïne, kreeg in 2018 een auto van Promes cadeau. Dit bleek vrijdag in de rechtbank in Amsterdam, waar V. naast drugshandel ook terechtstaat voor witwassen.

De officier van justitie maakte tijdens de tweede inleidende zitting bekend dat het Openbaar Ministerie V. niet langer verdenkt van het witwassen van de Audi, die bij zijn arrestatie op 25 april in Krommenie in beslag was genomen. V. zou de Audi deels contant hebben aangeschaft, maar uit nader onderzoek blijkt dat V. in 2018 een VW T-Roc cadeau kreeg van Promes, die hij later heeft ingeruild voor de Audi. "De politie heeft bankafschriften opgevraagd uit 2018, waaruit inderdaad blijkt dat Promes de aankoop van de Volkswagen heeft gepind", zei de officier van justitie.

Promes was vrijdag niet aanwezig bij de tweede inleidende zitting over zijn drugszaak. De speler van Spartak Moskou blijft in Rusland om niet gearresteerd te worden op verdenking van drugshandel, zegt zijn advocaat.

Het gaat om de invoer van twee partijen cocaïne via de Westerschelde en de haven van Antwerpen in januari 2020. Bij de eerste partij gaat het om 650 blokken cocaïne van elk een kilo. De tweede partij was volgens het OM ruim 712 kilo.

De advocaat van V. wil Promes oproepen als getuige in de witwaszaak. Dat het Openbaar Ministerie meent dat dit niet uitvoerbaar is, zelfs niet met een videoverbinding, noemt ze onzin. "We weten waar hij voetbalt en woont. En ik vind ook dat zijn raadslieden hierin kunnen bemiddelen." De rechtbank wees dit verzoek af. Ook besloot de rechtbank dat V. vast blijft zitten.

V. wordt ook verdacht van het witwassen van 17.970 euro. Dit bedrag is tijdens zijn aanhouding in contanten gevonden in zijn woning. De politie vond het bedrag in stapeltjes van 50 en 200 euro, gebundeld met elastiekjes in een plastic tas boven zijn kledingkast. V. zegt dat hij 900 euro daarvan heeft gekregen van Promes voor werkzaamheden, die hij verrichtte rond de kledinglijn van de profvoetballer.

Al bekend was dat Promes met een cryptotelefoon versleutelde berichten uitwisselde met V. over de aankomst van containers in de haven van Antwerpen. Op de vorige zitting in juni werd bekend dat Promes en V. een deel van een cocaïnetransport waren kwijtgeraakt, omdat een van de partijen werd onderschept door de Belgische justitie.

De volgende voorbereidende zitting is op 31 oktober.