Clicky


Oekraïne wil maatregelen na onderschepping vrachtschip Sukru Okan op zee

Oekraïne wil maatregelen na onderschepping vrachtschip Sukru Okan op zee
14-08-2023 11:50 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

KYIV - Oekraïne heeft boos gereageerd op een incident waarbij een Russisch oorlogsschip in de Zwarte Zee waarschuwingsschoten afvuurde op een vrachtschip. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over een "grove schending van het internationale recht" en vraagt de internationale gemeenschap om maatregelen te nemen.

De Russen stelden zondag dat zij met een patrouilleschip een vaartuig wilden stoppen. De Russische marine wilde het vrachtschip Sukru Okan inspecteren, maar de kapitein van dat vaartuig zou niet hebben meegewerkt. De Sukru Okan vaart onder de vlag van Palau en zou onderweg zijn geweest naar de Oekraïense havenstad Izmajil.

De spanning op de Zwarte Zee loopt steeds verder op sinds het verlopen van de zogenoemde graandeal. Die afspraak tussen de strijdende partijen maakte het mogelijk om Oekraïense landbouwproducten te blijven exporteren via de Zwarte Zee. De Russische regering wilde de overeenkomst in juli niet meer verlengen.

Rusland wil schepen op de Zwarte Zee inspecteren om te kijken of er geen militaire goederen worden meegenomen. Russische militairen konden uiteindelijk alsnog aan boord van de Sukru Okan gaan om controles uit te voeren. Het Russische ministerie van Defensie zei dat het vaartuig daarna toestemming kreeg om verder te varen.

Oekraïne noemt het incident met de Sukru Okan een "provocatie". Rusland zou met dergelijke acties de veiligheid van schepen op de Zwarte Zee in gevaar brengen en de vrijheid van navigatie schenden.