Clicky


VK: Russische bommenwerpers onderschept ten noorden van Schotland

VK: Russische bommenwerpers onderschept ten noorden van Schotland
14-08-2023 17:30 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - Het Verenigd Koninkrijk zegt twee Russische maritieme patrouillebommenwerpers maandag te hebben onderschept in het internationale luchtruim ten noorden van Schotland.

"Piloten lanceerden hun Typhoon-jets om vanmorgen twee Russische langeafstandsbommenwerpers te onderscheppen en volgden hen toen ze ten noorden van de Shetlandeilanden passeerden, klaar om elke mogelijke bedreiging voor het Britse grondgebied het hoofd te bieden", aldus de Britse minister van strijdkrachten James Heappey.

Het Russische ministerie van Defensie laat weten dat het om strategische bommenwerpers ging die routinevluchten uitvoerden boven internationale wateren in het Noordpoolgebied. "De vluchten werden uitgevoerd in strikte overeenstemming met de internationale luchtruimregels", aldus het ministerie.

MIG-29

Ook meldde het ministerie dat het een MiG-29 straaljager had gestuurd om "een schending" van zijn grens door een Noors militair patrouillevliegtuig boven de Barentszzee te voorkomen. "Toen de Russische jet naderde, maakte het buitenlandse militaire vliegtuig een U-bocht weg van de grenzen van de Russische Federatie", aldus Moskou.

Eerder maandag kwamen Nederlandse F-16’s in actie nadat boven Denemarken twee Russische bommenwerpers werden gesignaleerd. De toestellen vlogen in de richting van het gebied dat Nederland in de gaten hoort te houden volgens afspraken binnen de NAVO. De Deense luchtmacht heeft de toestellen onderschept voordat dat kon gebeuren.