Clicky


OM mocht ouderlingen Jehovah's Getuigen niet afluisteren, man niet vervolgd voor misbruik

OM mocht ouderlingen Jehovah's Getuigen niet afluisteren, man niet vervolgd voor misbruik
15-08-2023 15:06 | Binnenland | auteur ANP

ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie mag een man verdacht van misbruik binnen de gemeenschap van Jehova's Getuigen niet langer vervolgen. Het OM heeft vertrouwelijke informatie gebruikt in het strafrechtelijk onderzoek, zo oordeelde de rechtbank in Zwolle dinsdag.

De rechtbank verklaarde in een tussenvonnis het OM niet-ontvankelijk in de vervolging van de man. De 48-jarige man uit Assen zou in 2016 ontuchtige handelingen hebben verricht bij een destijds 8-jarig slachtoffer. Het OM zocht in 2018 bij een inval naar documenten van rechterlijke comités die de Jehova’s Getuigen vormen als er een lid beschuldigd wordt van seksueel kindermisbruik. Deze stukken van ouderlingen van de geloofsgemeenschap zijn vertrouwelijk en vallen onder het zogeheten verschoningsrecht, zoals dat bijvoorbeeld ook voor artsen geldt.

Eerder al oordeelde de onderzoeksrechter dat die stukken uit het dossier verwijderd moesten worden. Stukken werden vervolgens verwijderd, maar volgens de rechtbank Overijssel bevat het dossier nog steeds vertrouwelijke informatie. Zo staan er nog uitwerkingen in van afgeluisterde gesprekken met ouderlingen, de brieven van de verdachte aan de ouderlingen en hun reactie daarop.

Volgens de rechtbank zijn niet alleen de belangen van de verdachte geschaad, maar raakt dit "het vertrouwen in de rechtspleging in zijn geheel". De rechters zien een "ernstige, grootschalige en voortdurende inbreuken op de regelgeving" door het OM. Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat wat ze bespreken met vertrouwenspersonen, ook geheim blijft, oordeelt de rechtbank. Het niet-ontvankelijk verklaren van het OM in de strafvervolging van de verdachte is daarom volgens de rechters de enig passende conclusie.