Clicky


Denemarken: F-16's alleen gebruiken boven Oekraïens grondgebied

Denemarken: F-16's alleen gebruiken boven Oekraïens grondgebied
21-08-2023 11:30 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/REUTERS

KOPENHAGEN - Oekraïne mag de F-16-straaljagers die door Denemarken en Nederland worden gedoneerd, alleen boven het eigen grondgebied inzetten.

"We doneren wapens onder de voorwaarde dat ze worden gebruikt om de vijand van het grondgebied van Oekraïne te verdrijven. Niet verder dan dat", zei de Deense minister van Defensie, Jakob Ellemann-Jensen. "Dat zijn de voorwaarden, of het nu gaat om tanks, gevechtsvliegtuigen of iets anders."

Denemarken zal in totaal negentien straaljagers leveren. De eerste zes straaljagers zouden volgens de Deense premier Mette Frederiksen rond de jaarwisseling worden geleverd.

Nederland heeft in totaal 42 F-16's beschikbaar, waarvan er momenteel 24 operationeel zijn. Er is nog niet beslist of die allemaal naar Oekraïne kunnen. Ook over de timing van de Nederlandse levering zijn nog geen details bekendgemaakt.

De Oekraïense premier Volodymyr Zelensky was zondag onaangekondigd in Nederland om samen met premier Mark Rutte de deal bekend te maken. Later op de dag reisde Zelensky door naar Denemarken, waar hij een gezamenlijke persconferentie hield met premier Frederiksen. Ook op maandag is de Oekraïense premier nog in Denemarken.