Clicky


39-jarige Nederlander veroordeeld voor witwassen en gedeporteerd uit Denemarken

39-jarige Nederlander veroordeeld voor witwassen en gedeporteerd uit Denemarken
23-08-2023 10:45 | Binnenland | auteur Redactie

Op 15 augustus werd een Nederlander veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf wegens witwassen, waarvan drie maanden moesten worden uitgezeten. Maandag 21 augustus werd hij na het uitzitten van zijn straf vrijgelaten en per vliegtuig naar Nederland gestuurd. Het vonnis resulteerde ook in deportatie uit Denemarken met een inreisverbod van zes jaar.

De zaak tegen de 39-jarige Nederlander begon op 24 april 2023. De Deense politie werd ingeschakeld omdat in het plaatsje Vejle een Nederlander een bedrag van zes cijfers aan Deens contant geld had uitgegeven aan gokken.

De politie startte een onderzoek en voerde onder meer een huiszoeking uit, waarbij de man in het bezit bleek te zijn van een grote hoeveelheid Deens contant geld. Hoe hij in het bezit was gekomen van dit geld kon de man niet direct verklaren. Uit het politieonderzoek bleek vervolgens dat het grote geldbedrag door witwassen in het bezit van de Nederlandse man was gekomen. Alle sporen van het geld en de overschrijvingen waren uitgewist.

De bedoeling was dat de 39-jarige man het geld moest vergokken en vervolgens het overgebleven bedrag als winst zou opnemen, wat vervolgens naar een rekening moest worden overgemaakt en legaal weer opgenomen kon worden. Zo ver kwam hij niet.

Op 15 augustus werd hij veroordeeld voor het witwassen van een bedrag van 835.000 Deense Kronen (112.000 euro), en werd er beslag gelegd op 477.455 Deense Kronen (64.000 euro).