Clicky


Rechtszaak tegen Trump om inmenging verkiezingen begint 4 maart

Rechtszaak tegen Trump om inmenging verkiezingen begint 4 maart
28-08-2023 19:07 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

WASHINGTON - [update 21:30 uur] De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet vanaf 4 maart volgend jaar terechtstaan voor zijn pogingen de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020 te beïnvloeden. Het gaat om het historische proces dat is aangespannen door de landelijke justitie, en staat los van een vergelijkbare zaak in de Amerikaanse staat Georgia.

Het proces begint op 4 maart in de Amerikaanse hoofdstad Washington, maakte een rechter bekend. Trump kondigde kort daarop aan het besluit aan te vechten. De start van de zaak valt midden in de campagne voor de presidentsverkiezingen eind volgend jaar. Trump wil dan opnieuw president worden, na zijn verlies de laatste keer.

De advocaten van Trump hadden de rechter dan ook verzocht diens rechtszaak pas in april 2026 te houden, ruim na de verkiezingen. Ze zeiden dat ze tijd nodig hadden om de 12,8 miljoen pagina's bewijsmateriaal die de overheid had verzameld, door te nemen. De aanklagers wilden al op 2 januari starten, melden Amerikaanse media.

De rechter stelde dat een uitstel van twee jaar het risico met zich meebracht dat getuigen onbeschikbaar zouden worden en herinneringen zouden vervagen. Ze zei dat het publiek recht had op een "snelle" oplossing van de zaak.

Trump moet terechtstaan voor zijn pogingen zijn verkiezingsnederlaag in 2020 ongedaan te maken. Het procesbegin is een dag voor de zogenoemde Super Tuesday, de dinsdag waarop ruim tien Amerikaanse staten hun voorverkiezingen houden om de kandidaten te bepalen die het uiteindelijk tegen elkaar opnemen.

Later in maart moet Trump ook in New York voor de rechter verschijnen omdat hij het betalen van zwijggeld aan een pornoster zou hebben verzwegen voor de fiscus. Een derde rechtszaak staat gepland voor 20 mei in Florida, en hier moet Trump zich verdedigen tegen de aanklacht dat hij geheime documenten achterhield na zijn vertrek uit het Witte Huis. Voor de vierde zaak in Georgia is nog geen procesdatum vastgesteld. Trump moet op 6 september voorkomen voor zijn pleidooi.

De ex-president noemt alle vier de vervolgingen politiek gemotiveerde pogingen om hem ervan te weerhouden weer aan de macht te komen. Hij pleitte steeds onschuldig.