Clicky


Oekraïense piloot 'Juice', die om F-16's vroeg, begraven

Oekraïense piloot 'Juice', die om F-16's vroeg, begraven
29-08-2023 14:27 | Buitenland | auteur ANP/AFP

KYIV - Tientallen nabestaanden en militairen hebben in Kyiv afscheid genomen van luchtmachtpiloot 'Juice'. Andri Pilsjtsjykov, zoals de officier eigenlijk heette, vergaarde bekendheid omdat hij lobbyde voor de levering van F-16's aan Oekraïne. Hij kwam om bij een trainingsvlucht.

De uitvaart van Pilsjtsjykov vond plaats in een kathedraal in Kyiv. "Hij wilde bureaucratie bestrijden zodat we pilotentraining konden krijgen zoals in Amerika, geen tijd verspillen, alleen aan je vaardigheden werken", zei overste Oleksandr Dovhal. Hij had dat zelf gezien tijdens een training in de VS. Het waren overigens ook Amerikaanse militairen die hem zijn bijnaam gaven omdat hij nooit alcohol dronk, maar wel sap (juice).

Pilsjtsjykov kwam vorige week om tijdens een training waarbij twee vliegtuigen op elkaar klapten. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegde toe de toedracht te laten onderzoeken. Een woordvoerder van de luchtmacht omschreef hem als een jonge officier met "megakennis en megatalent".

Zijn brigade prees hem om zijn optredens in westerse media waarbij hij de levering van F-16's probeerde af te dwingen. Oekraïne kreeg die toezegging ook. Het land verwacht vanaf het voorjaar over de vliegtuigen te kunnen beschikken. Nederland loopt daarin samen met Denemarken voorop.