Clicky


Hogere straf voor oplichting A9 Studios

Hogere straf voor oplichting A9 Studios
30-08-2023 16:23 | Misdaad | auteur Redactie

AMSTERDAM - Een 39-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden voor het oplichten van de A9 Studios, het vervalsen van geschriften en het witwassen van 2,7 miljoen euro. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam woensdag beslist.

Ook werd de verdachte veroordeeld tot betaling van 5,4 miljoen euro aan de benadeelde partij. De eis van het Openbaar Ministerie was 6 jaar gevangenisstraf. De rechtbank Noord-Holland legde eerder 4,5 jaar gevangenisstraf op.

De verdachte heeft gedurende een periode van ruim anderhalf jaar op een zeer geraffineerde en vernuftige wijze het familiebedrijf A9 Studios opgelicht. Hij gaf aan dat hij optredens van grote artiesten kon regelen en werkte met een driefasen-systeem. A9 Studios moest steeds hogere voorschotten voldoen en zou na het optreden het te veel betaalde teruggestort krijgen.

De verdachte maakte gebruik van valse e-mailberichten en stelde valse facturen op. Een groot deel van de door verdachte voorgehouden optredens vond nooit plaats. Het vooruitbetaalde geld is grotendeels niet teruggestort, maar verdwenen.

Ook maakte de verdachte zich schuldig aan het gebruikmaken van een vals civiel vonnis. Bij de strafoplegging is rekening gehouden met de lange duur van de rechtszaak.