Clicky


Scania test nieuwe hybride vrachtwagen op zonne-energie

Scania test nieuwe hybride vrachtwagen op zonne-energie [+video]
31-08-2023 11:08 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

SÖDERTÄLJE - Een unieke hybride vrachtwagen met een met zonnepanelen bedekte oplegger wordt momenteel getest op de openbare weg. De test is een resultaat van een twee jaar durende onderzoekssamenwerking tussen Scania, Uppsala University, Eksjö Maskin & Truck, Midsummer, Ernsts Express en Dalakraft. De zonne-energie verlaagt de operationele kosten en de lokale uitstoot aanzienlijk vanwege de zelfgeproduceerde energie van de vrachtwagen.

“Het doel van Scania is om de verschuiving naar een duurzaam transportsysteem te stimuleren. Nooit eerder zijn zonnepanelen gebruikt om energie op te wekken voor de aandrijflijn van een vrachtwagen, zoals wij dat in deze samenwerking doen. Deze natuurlijke energiebron kan de uitstoot in de transportsector aanzienlijk verminderen. Het is geweldig om voorop te lopen bij de ontwikkeling van de vrachtwagens van de volgende generatie”, zegt Stas Krupenia, hoofd van het onderzoeksbureau bij Scania.

De vrachtwagen wordt in een onderzoeksproject ingezet om te onderzoeken hoeveel zonne-energie wordt opgewekt en hoeveel CO2-uitstoot via de zonnepanelen afneemt. De onderzoekers ontwikkelden nieuwe, efficiënte en lichtgewicht zonnepanelen voor vrachtwagens. Ze bestuderen ook hoe vrachtwagens kunnen communiceren met het elektriciteitsnet en brengen nieuwe modellen naar voren voor wat er zal gebeuren als meerdere vrachtwagens zoals deze op het elektriciteitsnet worden aangesloten.

“Dit is een spannend project waarbij de academische wereld en de industrie samen proberen de klimaatimpact van vrachtwagenvervoer te verminderen. De resultaten van deze unieke truck zullen zeer interessant zijn”, zegt Erik Johansson, projectmanager en hoogleraar fysische chemie aan de Universiteit van Uppsala.

De 18 meter lange oplegger van de vrachtwagen is bijna volledig bedekt met zonnepanelen, wat overeenkomt met een huis uitgerust met vergelijkbare krachtige panelen. De zonne-energie geeft de hybride vrachtwagen een groter rijbereik van maximaal 5.000 kilometer per jaar in Zweden. In landen als Spanje, met meer zonuren, kan het voertuig de hoeveelheid zonne-energie en daarmee de actieradius verdubbelen vergeleken met Zweedse omstandigheden.

Het project omvat ook onderzoek naar nieuwe, lichtgewicht tandemzonnecellen, die zijn gebaseerd op een combinatie van Midsummer-zonnecellen en nieuwe perovskietzonnecellen. Deze maken een hogere efficiëntie mogelijk bij de omzetting van zonlicht in elektriciteit. Een dergelijke oplossing zou de opwekking van zonne-energie kunnen verdubbelen, vergeleken met de huidige energie die door de panelen wordt opgewekt.

“Ons onderzoek naar efficiënte en lichte zonnecellen zal echt belangrijk zijn, vooral als het gaat om de toepassing ervan in toekomstige vrachtwagens”, vervolgt Johansson.

“Onze zonnepanelen lenen zich uitstekend voor toepassingen die bedrijfsvoertuigen verduurzamen. We zien een groot potentieel om de uitstoot van zware voertuigen te verminderen met elektrificatie. Elektriciteit opgewekt door zonnepanelen bespaart brandstof en CO2-uitstoot. We willen een partner zijn waarop we kunnen rekenen, en dat wordt mogelijk gemaakt door dit baanbrekende project”, zegt Erik Olsson, hoofd Corporate Development, Midsummer.

Daniel Sandh, CEO Eksjö Maskin & Truck, is het daarmee eens: “De brandstof is momenteel een steeds grotere kostenpost voor transportbedrijven, en alles wat we kunnen bijdragen om deze kosten te verlagen zal de samenleving op de lange termijn ten goede komen.”

Een onderdeel van het project was het evalueren van de impact van het opladen op het elektriciteitsnet en of het mogelijk zou zijn om het overschot te verkopen. De mogelijkheid van tweerichtingsladen is niet geheel eenduidig ​​en de wetgeving is onduidelijk.

“We dachten dat we de vrachtwagens overtollig zouden kunnen opkopen, helaas is dat op dit moment niet mogelijk. Maar dat zonnecellen onderdeel worden van de energievoorziening van de vrachtwagen is fantastisch. Als elektriciteitshandel zien wij dat alle duurzame energiebronnen nodig om de energietransitie het hoofd te bieden”, zegt Sverker Ericsson, Electrical Trade Engineer bij Dalakraft.

De truck zal nu worden getest op de openbare weg door het transportbedrijf Ernsts Express AB. “De hele industrie wordt geconfronteerd met grote uitdagingen in het algemeen, en met brandstof in het bijzonder. Elektrificatie uit hernieuwbare elektriciteit is de toekomst. Het maakt dit project nog groter voor het groene transportbedrijf om er deel van uit te maken”, zegt Lars Evertsson, CEO Ernsts Express.

De vrachtwagen op zonne-energie is ontwikkeld in een onderzoeksprojectpartij gefinancierd door innovatiebureau Vinnova, om vrachtwagens te ontwikkelen met een lage klimaatimpact dankzij zonne-energie. De truck is een plug-in hybride met 560 pk. Op de 18 meter lange trailer is een oppervlakte van 100 vierkante meter bedekt met dunne, lichtgewicht en flexibele zonnepanelen met een maximaal rendement van 13,2 kWp (kilowattpiek). Wanneer ze in Zweden worden gebruikt, leveren ze naar schatting jaarlijks 8.000 kilowattuur (kWh). De accu's hebben een totale capaciteit van 300 kWh, waarvan 100 kWh op de vrachtwagen en 200 kWh op de aanhanger.