Clicky


Van der Burg: opvang derdelanders stopt vanaf maandag echt

Van der Burg: opvang derdelanders stopt vanaf maandag echt
31-08-2023 20:15 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het besluit om de opvang van zogenoemde derdelanders uit Oekraïne vanaf maandag te stoppen, gaat gewoon door, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Hij reageert op een brief die hij heeft ontvangen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarin die wil weten of deze groep mag worden opgevangen.

Het kabinet maakte eerder deze week bekend dat de opvang van derdelanders volgende week stopt. Het gaat om ongeveer 2200 mensen die vluchtten uit Oekraïne toen Rusland dat land binnenviel, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Het gaat bijvoorbeeld om buitenlanders die in Oekraïne studeerden of werkten.

Derdelanders zijn naar de rechter gestapt om te voorkomen dat ze de opvang moeten verlaten. In twee zaken werden ze in het ongelijk gesteld, maar in een zaak besliste de rechtbank dat alleen Europa de bescherming van derdelanders kan stoppen. De staatssecretaris gaat in hoger beroep want "we moeten duidelijkheid hebben van de Raad van State".

Aanzegging

Maandag vindt gewoon de "aanzegging" plaats dat de opvang van derdelanders stopt, aldus Van der Burg. "Dat is niet hetzelfde dat de mensen al verplicht moeten vertrekken, want dat is 28 dagen na de aanzegging en tegen die tijd hebben we duidelijkheid", zegt hij. Derdelanders kunnen intussen ook nog asiel aanvragen of een werk- of studievisum om te voorkomen dat ze Nederland moeten verlaten.

Maar de staatssecretaris zei dinsdag na overleg met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad dat deze groep van 2200 weinig kans maakt op asiel. Voorzitter Wouter Kolff van het Veiligheidsberaad zei toen dat gemeenten de derdelanders maandag zullen meedelen dat ze niet meer mogen blijven in de gemeentelijke opvang. Burgemeesters zijn bang dat veel mensen van deze groep daarna in de illegaliteit verdwijnen.

Volgens Van der Burg was al lang duidelijk dat er een einde aan de opvang van derdelanders zou komen. "Iedereen wist al op 4 maart dat het op 4 september zou aflopen, dus ook de derdelanders kunnen niet zeggen: we zagen het niet aankomen".