Clicky


Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot

Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot
03-10-2023 14:55 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - [update 16:30 uur] Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.

Het OM vindt dat hij "onoplettend" heeft gehandeld, omdat hij tegen alle voorschriften in zijn vinger op de trekker had liggen waardoor hij het schot loste. De agent wordt dood door schuld verweten. De rechtbank in Utrecht had besloten dat de agent voor zijn eigen veiligheid anoniem zou blijven en XZ4007 wordt genoemd. Ook woont hij de zitting afgeschermd bij, via een videoverbinding.

Het 27-jarige slachtoffer zat op 17 maart 2022 aan het begin van de avond met zijn vriendin in de auto op een parkeerterrein in de Brabantse plaats. De politie was van plan de twee aan te houden in een lopend drugsonderzoek. Er waren aanwijzingen dat het latere slachtoffer vuurwapengevaarlijk kon zijn. Leden van het AT hadden de auto omsingeld en XZ4007 probeerde de autodeur aan de bestuurderskant te openen. Vrijwel direct daarop werd het schot gelost. Het slachtoffer werd in zijn nek geraakt en overleed kort daarna.

De vriendin van het slachtoffer werd direct uit de auto gehaald en aangehouden. Ze hoorde pas uren later dat haar vriend was overleden. "Ik ben heel boos hoe het is gegaan", vertelde ze in haar slachtofferverklaring. "Hij is alleen op straat gestorven. Ik kon niet bij hem zijn." Ze benadrukte dat ze niet boos is op de agent. "Mijn boosheid richt zich niet op u. Ik weet dat de schutter het niet expres heeft gedaan. Maar deze fouten mogen niet gemaakt worden."

XZ4007 zei meerdere keren dat hij graag zijn medeleven wil betuigen aan de nabestaanden. "Ik vind het ook heel erg wat er is gebeurd. Het liefst zou ik jullie in de ogen aan willen kijken, maar door mijn functie is dat helaas niet mogelijk." Hij zegt in het duister te tasten hoe het mogelijk was dat per ongeluk de trekker is overgehaald. "Een verschrikkelijk ongeluk", zei zijn advocaat. Ze vroeg om integrale vrijspraak. "Deze zaak kent alleen maar verliezers."

Direct na het dodelijke incident is de agent uit zijn functie gezet en zowel in zijn werk als privé ondervindt hij veel last. "Ik ga er iedere avond mee naar bed. Ik vind het verschrikkelijk."

De rechtbank doet op 31 oktober uitspraak.