Clicky


Albergen krijgt 145.000 euro als goedmakertje voor komst azc

Albergen krijgt 145.000 euro als goedmakertje voor komst azc
06-10-2023 13:59 | Binnenland | auteur ANP

TUBBERGEN - De inwoners van Albergen mogen 145.000 euro besteden aan een plan om de sociale cohesie in het Twentse dorp te versterken. De gemeente Tubbergen, waar Albergen bij hoort, krijgt dit geld van het Rijk als goedmakertje voor de onrust die in Albergen is ontstaan, nadat bekend werd dat er een asielzoekerscentrum in het voormalige hotel 't Elshuys komt. Dat staat in een bijzondere financiële regeling die Tubbergen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel heeft getroffen.

Het ministerie van Justitie kocht het hotel vorig jaar om er een azc van te maken. Dat gebeurde zonder instemming van het gemeentebestuur. Toen de aankoop bekend werd stak een storm van protest op. Ook Tubbergen weigerde in eerste instantie mee te werken. "Het hele traject heeft druk gelegd op de sociale cohesie in Albergen en het vertrouwen in de overheid geschaad", staat in de regeling. Daarom is besloten tot bijzondere afspraken over de financiële regelingen. Het bedrag voor iets leuks voor Albergen maakt daar deel van uit.

Tubbergen krijgt de gewone vergoedingen die elke gemeente krijgt als er een azc wordt gevestigd. Daarnaast vergoedt het COA alle kosten die de gemeente moet maken voor collectieve voorzieningen om de opvang van asielzoekers mogelijk te maken. Het gaat om bijvoorbeeld riolering, openbare verlichting en ontsluitingsroutes, maar ook om investeringen in voorzieningen op het gebied van sport, gezondheid en cultuur. Bovendien vergoedt het COA de kosten voor onder meer zaalhuur voor informatiebijeenkomsten voor omwonenden en het inhuren van een externe projectleider.

Dat de dorpsgemeenschap een bedrag krijgt is in het voordeel van het COA, aldus de regeling. "Wanneer de sociale verhoudingen goed zijn, profiteert het COA daarvan in de vorm van vrijwilligers, donateurs van tweedehands goederen en activiteiten waaraan bewoners van het azc kunnen deelnemen." Ook de gemeente hecht aan "rust, noaberschap en een prettig woon- en leefklimaat." Het is de bedoeling dat de eerste bewoners van het azc medio maart 2024 hun intrek nemen in het voormalige hotel.