Clicky


Duitsland kondigt nieuwe grenscontroles aan tegen mensensmokkel

Duitsland kondigt nieuwe grenscontroles aan tegen mensensmokkel
16-10-2023 15:11 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - Duitsland informeert de Europese Commissie over aanvullende controles bij de grenzen met Polen, Tsjechië en Zwitserland. De Duitse regering wil daarmee de mensensmokkel bestrijden.

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser wil dat de politie direct aan de grens kan controleren van de drie buurlanden. Dergelijke uitgebreide controles bestaan ook al jaren aan de grens met buurland Oostenrijk.

In het Schengengebied kunnen Europeanen vrij reizen en dat betekent dat normaliter niet wordt gecontroleerd. Toch hebben meerdere EU-landen de afgelopen tijd besloten tot grenscontroles om illegale migratie te bestrijden.

Oostenrijk, Tsjechië en Polen stelden begin oktober controles in vanwege de instroom van migranten zonder geldige papieren via hun buurland Slowakije. Die maatregelen golden eerst voor tien dagen, maar zijn inmiddels verlengd tot begin november.

Slowakije kwam zelf met controles bij de grens met Hongarije. Daar worden honderden militairen voor ingezet. Dergelijke maatregelen in het Schengengebied worden onder uitzonderlijke omstandigheden toegestaan, maar het dagelijks bestuur van de EU moet dan wel worden geïnformeerd.

Veel migranten zouden Duitsland als eindbestemming hebben. De Duitse autoriteiten stelden eind september al mobiele controles in aan de grens met Polen en Tsjechië. Er moeten nu dus ook vaste controles komen.

Duitsland is deze maand opgeschrikt door een dodelijk verkeersongeval waar een vermoedelijke mensensmokkelaar bij betrokken was. Die verloor de macht over het stuur tijdens een poging te ontkomen aan de politie. Er vielen zeven doden toen het busje met migranten crashte.