Clicky


Wet D66 en GL-PvdA moet dubbele nationaliteit mogelijk maken

Wet D66 en GL-PvdA moet dubbele nationaliteit mogelijk maken
23-10-2023 14:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het moet mogelijk zijn om een andere nationaliteit te hebben naast de Nederlandse, vinden D66 en GroenLinks-PvdA. De partijen hebben dit plan, waar ze voor het eerst mee kwamen in 2016, uitgewerkt in een wetsvoorstel dat na de verkiezingen van 22 november zal worden behandeld. In het buitenland wonende Nederlanders verliezen nu nog hun nationaliteit als zij officieel burger worden van een ander land. Omgekeerd verliezen ook immigranten in principe de nationaliteit van hun moederland als ze Nederlands burger worden.

Nederlanders wordt momenteel de vrijheid ontnomen om hun leven op te bouwen in het buitenland, vinden de indieners van de initiatiefwet Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Attje Kuiken (GroenLinks-PvdA). Mensen die geen afscheid willen nemen van hun Nederlandse identiteit kunnen bijvoorbeeld worden belemmerd om een huis te kopen, omdat ze daarvoor een paspoort nodig hebben van hun nieuwe thuisland.

Naar schatting zijn er minstens 1 miljoen Nederlanders die wonen of werken in het buitenland, zeggen de partijen, en dit aantal blijft groeien.

Ook Nederlanders van buitenlandse komaf zijn volgens Sjoerdsma en Kuiken geholpen met de nieuwe wet. Mensen uit bijvoorbeeld Marokko kunnen geen afstand doen van de nationaliteit van hun moederland als ze Nederlander worden. Zij hebben volgens de Kamerleden vaak te maken met een stigma dat rust op een dubbele nationaliteit. Dat wordt opgelost met deze wet, denken Sjoerdsma en Kuiken.