Clicky


Luchtvaartmaatschappijen: goed dat krimp Schiphol opgeschort is

Luchtvaartmaatschappijen: goed dat krimp Schiphol opgeschort is
14-11-2023 17:13 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

DEN HAAG - Het toch niet indammen van het aantal vliegbewegingen op luchthaven Schiphol komend jaar is "verstandig", reageert BARIN, de brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Nederland. "Wij juichen van harte toe dat de minister op tijd tot bezinning is gekomen", zegt BARIN-voorzitter Marnix Fruitema over het besluit van demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur), die dinsdag de krimpplannen van de overheid opschortte.

Harbers besloot eerder het aantal vliegbewegingen al volgend zomerseizoen te beperken tot 460.000. Dat plan gaat nu niet meer door, schrijft Harbers dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet vindt dat de krimp op termijn nog steeds moet om klimaat, natuur en leefomgeving te sparen, maar dat er juridische bezwaren zijn als het inperken volgend jaar al ingaat.

Volgens Fruitema heeft de overheid "in eerste instantie" de effecten van de plannen "onderschat". "We hebben altijd al gezegd dat de minister en het ministerie toch als olifant door de porseleinen kast denderden met dit besluit. Wij waarschuwen het ministerie al maanden voor de consequenties van het besluit, vanuit Brussel en vanuit andere landen zoals de Verenigde Staten. Die komen met vergeldingen. Het is 'tit for tat'."

De krimp zou luchtvaartmaatschappijen in de VS ook raken. Het verminderen van het aantal vluchten op Schiphol betekende volgens het Amerikaanse transportministerie ook een schending van internationale afspraken. Daardoor dreigde KLM ook landingsrechten op Amerikaanse luchthavens te verliezen. Ook vanuit Europa kwam kritiek. De krimp zou in strijd zijn met Europees recht, omdat van tevoren niet goed overlegd is met de luchtvaartsector.

Schiphol schrijft in een verklaring op de website dat "het terugvallen op 'anticiperend handhaven' leidt tot meer onzekerheid", maar dat betwist Fruitema. "Dat is makkelijk geredeneerd vanuit Schiphol. Uiteindelijk is het voor de luchtvaart van belang dat de minister nu heeft ingezien even pas op de plaats te doen. Dat moet Schiphol ook weten en zich realiseren."