Clicky


Finland waarschuwt voor meer maatregelen aan grens met Rusland

Finland waarschuwt voor meer maatregelen aan grens met Rusland
27-11-2023 16:24 | Buitenland | auteur ANP/RTR

HELSINKI - De Finse premier Petteri Orpo waarschuwt voor meer maatregelen tegen asielzoekers aan de grens met Rusland. Zijn regering sloot vorige week vrijwel alle grensovergangen met het buurland na een toestroom van migranten uit derde landen.

"Inlichtingen van verschillende bronnen vertellen ons dat er nog steeds mensen onderweg zijn. Als dit zo doorgaat, worden in de nabije toekomst meer maatregelen aangekondigd", aldus Orpo op een persconferentie. Helsinki beschuldigt Rusland van een hybride aanval, Moskou ontkent.

In november zijn ongeveer negenhonderd asielzoekers uit onder meer Afghanistan, Jemen, Kenia, Marokko, Pakistan, Somalië en Syrië vanuit Rusland de grens met Finland overgestoken, terwijl het voorheen om gemiddeld minder dan één persoon per dag ging.

De Finse regering sloot aanvankelijk enkel de grensovergangen in het zuidoosten van het land. Maar omdat de migranten vervolgens richting het noorden trokken, gingen meer grensovergangen dicht. Sinds eind vorige week is alleen nog de noordelijkste grensovergang open. Die ligt in Lapland. Orpo zei eerder dat het "een echte inspanning vergt om daar te komen".