Clicky


Ongeveer 1360 statushouders versneld naar hotels door situatie in Ter Apel

Ongeveer 1360 statushouders versneld naar hotels door situatie in Ter Apel
12-12-2023 13:46 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Ongeveer 1360 statushouders die wachten op een woning worden "versneld uitgeplaatst" naar hotels in hun gemeente, of in de buurt, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

Het is een van de maatregelen om de opvangcrisis in Nederland aan te pakken. Sinds enige tijd is het overvol in het Groningse asielzoekers- en aanmeldcentrum Ter Apel. Van der Burg spreekt van een "kritieke situatie", aldus de staatssecretaris dinsdag in een brief.

Om de druk op Ter Apel te verminderen wordt "alles op alles gezet" om binnen "zeer korte termijn" daar onder het afgesproken aantal asielzoekers van maximaal 2000 asielzoekers "te komen en te blijven", aldus de bewindsman. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten op korte termijn 4000 tot 5000 opvangplekken elders worden gerealiseerd.

Besloten is om statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning, die al langer dan veertien weken aan een gemeente zijn gekoppeld in hotels te plaatsen. "Zodat deze niet langer reguliere plekken bezet houden in asielzoekerscentra", aldus Van der Burg. Het gaat om een groep van ongeveer 1360 statushouders in 170 gemeenten. Het gaat om gemeenten die hebben aangegeven "binnenkort" woonruimte te hebben voor deze mensen.