Clicky


Volkswagen wil Mautverhoging over december niet betalen aan vervoerders

Volkswagen wil Mautverhoging over december niet betalen aan vervoerders
13-12-2023 12:02 | Buitenland | auteur Redactie

HANNOVER - Het automerk Volkswagen zorgt voor onrust in de transportsector nadat de onderneming aangekondigd heeft dat ze de ingevoerde Mautverhoging niet eerder dan vanaf 1 januari wil betalen. Deze aankondiging heeft als gevolg dat vervoerders met een miljoenenschade blijven zitten. Dat meldt het GVN, het Gesamtverband Verkehrsverwerbe Niedersachsen, in een verklaring van dinsdag.

De sector worstelt nog steeds met de gevolgen van de verhoging van de tol voor vrachtwagens in Duitsland die op 1 december 2023 van kracht werd.

Opvallend is dat dochterondernemingen binnen de Volkswagen Group, zoals Porsche, Audi en MAN, wel bereid zijn per 1 december de verhoging te betalen. "De verwarrende houding van Volkswagen roept vragen op binnen de transportsector en verstrerkt de verwarring in de branche", zegt het GVN.

“De financiële impact van dit besluit voor de getroffen vrachtvervoerders is aanzienlijk en betekent dat de transportbedrijven met aanzienlijke verliezen worden geconfronteerd”, legt Ute Frick van GVN, uit. "Gezien de toch al krappe marges in de transportsector betekent dit een extra last waar de vervoerders niet verantwoordelijk voor zijn en die ze niet kunnen dragen."

“Gezien deze situatie verwacht de particuliere, middelgrote transportsector dat de deelstaat Nedersaksen, als aandeelhouder in Volkswagen, zal ingrijpen”, eist Christian Richter van de Duitse Vereniging voor Goederenvervoer.

Volgens hem moet de deelstaatregering er belang bij hebben de economische belangen van bedrijven te beschermen en haar invloed op Volkswagen aanwenden om tot een oplossing te komen.