Clicky


Hof schorst besluit rechter deels, asielopvang Uden kan snel open

Hof schorst besluit rechter deels, asielopvang Uden kan snel open
18-12-2023 16:48 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - Het hof in Den Bosch heeft maandagmiddag besloten een eerder vonnis over de huisvesting van driehonderd asielzoekers in Uden deels te schorsen. Dat betekent dat de vluchtelingen kunnen worden ondergebracht in een Van der Valk-hotel in deze Brabantse plaats als de gemeente daarover een besluit neemt. Dat valt naar verwachting nog deze week, aldus Maashorst.

De gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hadden een "turbo-spoedappèl" aangespannen, een zaak die met de hoogste spoed moet worden behandeld. De situatie in de asielopvang is wat hen betreft zo prangend dat verder uitstel ongewenst is.

De civiele rechter vond eerder dat de gemeente onrechtmatig had gehandeld jegens omwonenden. Sommigen werden uitgesloten van informatiebijeenkomsten, net als hun juristen, en er lag geen besluit waartegen ze bezwaar konden maken voordat de vluchtelingen in het pand komen. Ook dat talmen rekende de rechter Maashorst aan.

De gemeente en het COA lieten tijdens het hoger beroep weten dat de rechter in hun ogen een aantal zaken verkeerd heeft beoordeeld of niet heeft meegenomen in zijn oordeel. Ook zou hij geen oog hebben gehad voor hun zwaarwegende belangen gezien de enorme tekorten die er zijn voor de asielopvang.

De advocaat van de groep omwonenden zei tijdens de zitting geen nieuwe argumenten te hebben gehoord. "Het is treurig dat we hier opnieuw aanwezig moeten zijn." Volgens hem had de gemeente zijn tijd beter kunnen besteden aan het nemen van een besluit over de aanvraag van het COA om de opvang te realiseren. "Maar dat ligt er nog steeds niet." En daarmee kunnen ze nog steeds geen officieel bezwaar maken.

Waarnemend burgemeester Rianne Donders van Maashorst stelde tijdens een emotioneel betoog waarin ze de stevige kritiek op het handelen van de gemeente verwierp, dat dat besluit hoogstwaarschijnlijk deze week nog valt. Dat zou betekenen dat de opvang nog deze week open kan.

De civiele rechter had eerder besloten dat de asielzoekers er niet direct in zouden kunnen als de gemeente een besluit neemt over de aanvraag van het COA. Dat kon pas een paar weken later, als de omwonenden de kans hebben gehad bezwaar te maken. Maar dit onderdeel van het vonnis is door het hof geschorst.