Clicky


Hongarije verwerpt Europese migratiedeal, andere landen positief

Hongarije verwerpt Europese migratiedeal, andere landen positief
20-12-2023 13:54 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

BOEDAPEST/MADRID/ROME - Hongarije wijst de migratiedeal die Europese landen zijn overeengekomen volstrekt af. Minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijarto zei dat zijn land het migratiepact "in de sterkst mogelijke bewoordingen verwerpt". De bewindsman zei dat "niemand in Brussel of waar dan ook Hongarije kan dwingen tegen zijn zin mensen toe te laten".

Elders klonken in Europese hoofdsteden positievere geluiden over de woensdag na lange onderhandelingen tot stand gekomen deal. De Spaanse premier Pedro Sánchez noemde het de sleutel voor het beheersen van de migratie. Zijn Duitse collega Olaf Scholz meent dat met de overeenkomst veel lasten van de illegale immigratie in landen worden verlicht, inclusief Duitsland.

Spanje kreeg dit jaar al rond de 53.000 illegalen binnen. Dat is 76 procent meer dan vorig jaar. Maar dit is een peulenschil vergeleken met Italië waar dit jaar al meer dan 150.000 illegalen aan land gingen. De Italiaanse binnenlandminister Matteo Piantedosi begroette het akkoord als "een groot succes" en zei dat Italië zich niet langer alleen voelt staan.

Premier Kyriakos Mitsotakis van Griekenland, waar ook veel migranten de Europese Unie binnenkomen, is naar eigen zeggen tevreden over het akkoord en noemt het een belangrijk antwoord op de kwestie. Dit jaar zijn al rond de 50.000 migranten, veelal vanuit Turkije, naar Griekenland gegaan.