Clicky


Westerwolde naar rechter om hoog aantal asielzoekers Ter Apel

Westerwolde naar rechter om hoog aantal asielzoekers Ter Apel
22-12-2023 17:02 | Binnenland | auteur ANP

TER APEL - De gemeente Westerwolde spant een rechtszaak aan tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Volgens burgemeester Jaap Velema houdt het COA zich al lange tijd niet aan het bestuursakkoord waarin is opgenomen dat in Ter Apel maximaal 2000 asielzoekers mogen verblijven.

Het kort geding is op 10 januari, meldt Velema in het programma EenVandaag op Radio 1. "De gebouwen en het terrein zijn niet geschikt voor een verblijf van meer dan 2000 personen", zegt de burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Maar dat aantal wordt vaak overschreden door een tekort aan opvangplekken elders in het land.

"Ik maak mij zorgen om de veiligheid", aldus Velema bij EenVandaag. Net als de Inspectie Justitie en Veiligheid eerder deze maand noemt hij de situatie in Ter Apel onveilig door het hoge aantal mensen dat bij het aanmeldcentrum verblijft.

Volgens de burgemeester speelt de situatie al een paar jaar. Hij constateert "dat er geen verandering is gekomen". Ook niet nadat dit jaar meerdere brieven naar het COA zijn gestuurd om zich te houden aan het bestuursakkoord.