Clicky


Aantal asielaanvragen stijgt tot bijna 50.000

Aantal asielaanvragen stijgt tot bijna 50.000
27-12-2023 20:13 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het aantal asielaanvragen dit jaar is opgelopen tot net iets minder dan 50.000, een grens die in de laatste week van het jaar nog gepasseerd kan worden. Daarmee zijn er meer aanvragen geregistreerd dan vorig jaar.

Volgens de wekelijkse cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben vorige week ongeveer 1200 mensen asiel aangevraagd. In dezelfde week vorig jaar registreerde Nederland zo'n zeshonderd asielzoekers.

Voor de twaalfde week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar. In die twaalf weken waren er ruim 15.000 aanvragen, tegen bijna 12.000 in diezelfde weken een jaar eerder. Het gaat om afgeronde cijfers, dus de werkelijke aantallen kunnen iets afwijken.

Nareizigers

In totaal staat de teller op zo'n 49.600 aanvragen na 51 weken. Vorig jaar kwamen er in 52 weken tijd ongeveer 48.600 asielzoekers naar Nederland. Bij de asielinstroom gaat het niet alleen om nieuwe aanvragen, maar bijvoorbeeld ook om nareizigers. Dit zijn mensen die naar Nederland mogen komen om zich aan te sluiten bij een familielid dat asiel heeft gekregen.

Sinds het begin van het jaar was het aantal asielaanvragen lange tijd vrijwel gelijk aan vorig jaar. In de zomer kwamen er minder asielzoekers naar Nederland dan in de zomer van 2022. Dat verschil sloeg om in het najaar. Oktober en november waren vrij drukke maanden. Dat bleef ook zo in december, terwijl de instroom in december vorig jaar duidelijk afnam.