Clicky


COA: te veel gemeenten kijken weg bij opvang asielzoekers

COA: te veel gemeenten kijken weg bij opvang asielzoekers
10-01-2024 10:50 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - De opvang van asielzoekers is afhankelijk van gemeenten die opvanglocaties openen. "Die capaciteit is niet toereikend. Veel gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid, maar ondanks de vele oproepen van de staatssecretaris is er een te grote groep gemeenten, ongeveer de helft, die wegkijkt", zegt de advocaat van het Centraal Orgaan opgang asielzoekers (COA).

De gemeente Westerwolde in Groningen, waar het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel in ligt, heeft een kort geding aangespannen tegen het COA. Dat moet ervoor zorgen dat het aantal asielzoekers in Ter Apel wordt teruggebracht. In Ter Apel zitten momenteel tussen de 2100 en 2200 mensen, meer dan het aantal van 2000 dat met de gemeente Westerwolde was afgesproken. Het COA erkent volgens zijn advocaat "de gevolgen van de onevenredige verdeling van asielzoekers over het land".

Volgens de advocaat is het COA "alle dagen met man en macht bezig om voldoende opvangplekken te realiseren om Ter Apel te ontlasten". Dat lukt echter niet. "Het COA ondervindt in toenemende mate weerstand van gemeenten en omwonenden die zich verzetten tegen de komst van statushouders en asielzoekers. Een grote hoeveelheid zeer tijdelijke locaties draagt niet bij aan een stabiel opvanglandschap."

Volgens Westerwolde zorgt de overbevolking in het aanmeldcentrum voor overlast binnen en buiten. Het COA betwist dat. Volgens de advocaat is er "geen oorzakelijk verband tussen de overschrijding van de bezetting en de toename van de overlast".