Clicky


Onduidelijkheid over planning Marengo na nieuwe informatie OM

Onduidelijkheid over planning Marengo na nieuwe informatie OM
17-01-2024 11:20 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft nieuwe informatie gedeeld in de rechtszaak Marengo. "Op dit moment kan nog niet worden beoordeeld of dit gevolgen heeft voor de verdere planning van het proces en de uitspraakdatum", aldus de rechtbank Amsterdam, waar de zaak dient.

Het Openbaar Ministerie meldt dat het om processen-verbaal gaat over de inhoud van drie PGP-telefoons, waarvan de opgeslagen informatie recent (nader) is ontsleuteld. "Deze telefoons waren in gebruik bij verdachten in het Marengo-proces, onder wie de kroongetuige. Ook zijn door het OM recent stukken ontvangen van de Marokkaanse autoriteiten van een getuigenverhoor."

Ingewijden laten aan het ANP weten dat het om nieuwe informatie gaat over de moord op misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok.

Liquidaties

De strafzaak Marengo is al jaren bezig. Tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en vijf medeverdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties en pogingen daartoe.

De uitspraak is al eerder uitgesteld; deze stond aanvankelijk op 20 oktober gepland, maar de rechtbank liet afgelopen zomer weten dat uit te moeten stellen "gelet op de complexiteit van de beraadslaging in de verschillende zaken".

Geen advocaat

In december werd bekend dat Taghi's advocaten de verdediging hebben neergelegd. Zijn drie advocaten vonden dat zij niet de ruimte en tijd krijgen om een goede verdediging te voeren. Taghi liet weten geen advocaat meer te willen en een eventueel toe te wijzen advocaat niet te accepteren. De rechtbank ging daarmee akkoord.

Michael Ruperti, Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen namen in juni vorig jaar de verdediging over van Inez Weski. Zij moest noodgedwongen de verdediging neerleggen na haar arrestatie in april. Weski wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Zij zou informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld.

De uitspraak in het liquidatieproces staat vooralsnog gepland op 27 februari.