Clicky


Drentse dorp Vries krijgt wijkje voor asielzoekers

Drentse dorp Vries krijgt wijkje voor asielzoekers
19-01-2024 16:27 | Binnenland | auteur ANP

ZUIDLAREN - Bij het Drentse dorp Vries wordt een wijkje gebouwd waar asielzoekers kunnen worden opgevangen. De buurt moet plek bieden aan maximaal 250 mensen en moet tien jaar beschikbaar zijn. Ook komen er veertig tijdelijke sociale huurwoningen voor starters en andere mensen die op zoek zijn naar een woning.

De bouwlocatie Katoelbos ligt aan de Taarloseweg, ten zuiden van Vries en net ten noorden van Assen. Volgens de gemeente Tynaarlo, waar Vries onder valt, wordt het een groene en ruim opgezette wijk die goed in het landschap past.

De wijk krijgt geen hekken, slagbomen of grote opvanggebouwen. Dat moet ervoor zorgen dat de asielzoekers deel kunnen uitmaken van de samenleving. Tynaarlo noemt het daarom geen asielzoekerscentrum maar een 'woonruimte voor asielzoekers'.

Afwachting procedures

In de nog te bouwen huizen is plaats voor elke asielzoeker die in Nederland zijn procedure mag afwachten. Gezinnen met kinderen komen bij elkaar te wonen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is net als in een azc verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in en rond de huizen.

De wijk moet drie andere opvangplekken in de gemeente Tynaarlo vervangen.