Clicky


Recordaantal zonnepanelen op woningen aangesloten, stelt Stedin

Recordaantal zonnepanelen op woningen aangesloten, stelt Stedin
23-01-2024 10:04 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Het aantal nieuw aangesloten zonnepanelen op daken van woningen in Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland heeft vorig jaar een record bereikt. Maar de zonnestroom die consumenten daarmee opwekken zorgt "voor steeds meer drukte op het elektriciteitsnet", merkt netbeheerder Stedin, die daarom oproept de stroom zo veel mogelijk direct in huis te gebruiken.

Volgens Stedin werden in de drie provincies, het verzorgingsgebied van de netbeheerder, zo'n 1,7 miljoen panelen aangesloten op het stroomnet. Dat is bijna een half miljoen meer dan een jaar eerder. Alle zonnepanelen samen hebben nu een vermogen van 2,1 gigawattpiek. "Op een zonnige dag om 12.00 uur levert dat genoeg elektriciteit op om in één klap alle woningen in Zuid-Holland van elektriciteit te voorzien", legt de netbeheerder uit.

Stedin schrijft het succes van zonnepanelen onder meer toe aan de salderingsregeling. Daardoor kunnen consumenten zonnestroom die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet van het verbruik aftrekken. Maar door die teruglevering raakt het net wel steeds voller, aldus de netbeheerder. Als de spanning op de elektriciteitskabel in de straat te hoog wordt, is het zelfs tijdelijk onmogelijk om zonnestroom terug te leveren.

Daarom roept Stedin op die stroom direct te gebruiken. Zodat "zonnestroom niet verder de straat, de stad of het land in getransporteerd hoeft te worden. Dat spaart capaciteit op het elektriciteitsnet." Zo stelt Stedin voor om bijvoorbeeld de wasmachine, droger of vaatwasser aan te zetten als de zon schijnt.