Clicky


Duitse Vakbond Verdi roept op tot staking bij Lufthansa

Duitse Vakbond Verdi roept op tot staking bij Lufthansa
05-02-2024 09:03 | Algemeen | auteur ANP/DPA

BERLIJN - De Duitse vakbond Verdi heeft het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa opgeroepen tot een staking, woensdag. Dat heeft een woordvoerder van Verdi maandagochtend gezegd. Met de staking wil Verdi de druk opvoeren bij de loononderhandelingen die momenteel worden gevoerd.

De oproep betreft de luchthavens van Frankfurt, München, Hamburg, Berlijn en Düsseldorf. De vakbond verwacht grote vertragingen en veel uitval van vluchten. Al het grondpersoneel, van onderhoudsmedewerkers tot de mensen van de passagiers- en vliegtuigafhandeling, is gevraagd om mee te doen met de actie.

Er wordt al langer gepraat over een nieuwe cao voor de ongeveer 25.000 grondmedewerkers van onder meer Deutsche Lufthansa, Lufthansa Technik en Lufthansa Cargo. De werkgevers kwamen daarin ook al met een concreet aanbod, maar dat werd vorige maand afgewezen door de vakbond. Verdi vond de voorgestelde loonsverhogingen te laag en was het niet eens met de voorgestelde termijn voor de overeenkomst, die drie jaar betrof.

Duitsland wordt de laatste tijd vaker getroffen door stakingen in de vervoerssector. Vorige week donderdag werd het Duitse luchtverkeer al ontregeld door een grote staking onder beveiligers. De vliegvelden van Berlijn en Hamburg schrapten alle vertrekkende vluchten en in Frankfurt konden passagiers alleen overstappen of landen. Ook was er ruim een week geleden een dagenlange staking van treinmachinisten en werd er eind vorige week gestaakt bij lokale busbedrijven.