Clicky


Politie heeft eerste verdachten boerenacties opgepakt

Politie heeft eerste verdachten boerenacties opgepakt
06-02-2024 14:48 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 17:00 uur] De politie heeft de eerste verdachten aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de boerenacties maandagavond en dinsdagochtend. Het Openbaar Ministerie noemt de vernielingen en blokkades op de weg op X "onacceptabel". Deze hebben volgens het OM "niets met vreedzaam demonstreren te maken".

Het gaat om een 39-jarige man uit Klarenbeek en een 35-jarige man uit Eerbeek die worden verdacht van het dumpen van afval en brandstichting. Zij werden tijdens het protest aangehouden op de A50 en zitten momenteel vast.

"Een demonstratie is toegestaan binnen de grenzen van de wet, maar bij de acties op maandagavond was daar geen sprake van. De strafbare feiten die bij deze acties zijn gepleegd zijn onacceptabel", aldus waarnemend politiechef Gert Veurink. De politie meldt verder op te schalen om voorbereid te zijn op toekomstige boerenacties.

Strafbaar feit

"Het in brand steken van hooibalen en mogelijk asbest op snelwegen is een ernstig strafbaar feit", zegt Rinus Otte, collegevoorzitter van het OM.

Rijkswaterstaat, beheerder van de snelwegen in Nederland, zegt de optie voor het doen van aangifte te bekijken. Vanuit de verschillende regio's van het land wordt eerst informatie verzameld om een totaaloverzicht van de dumpingen en vernielingen te krijgen, aldus een woordvoerder. Na boerenacties in juli 2022 deed Rijkswaterstaat ook aangifte van vernielingen, alsmede van bedreiging. Zowel medewerkers van de dienst als ingehuurde aannemers die de troep moesten opruimen, werden destijds bedreigd en geïntimideerd via onder andere het klantcontactcentrum, de mail en op straat.

Boeren voerden op vijftien plekken in het land actie. Zo werden hooibalen en afval in brand gestoken, wat leidde tot afgesloten rijstroken. De politie moest in Staphorst, Steenwijk en Apeldoorn brandweerlieden beschermen die werden belaagd door de actievoerders. Daarbij werd niemand aangehouden.