Clicky


Politie en OM gaan sneller optreden tegen actievoerders

Politie en OM gaan sneller optreden tegen actievoerders
07-02-2024 14:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Politie en het Openbaar Ministerie (OM) gaan sneller en direct optreden tegen actievoerders die de wet overtreden. Dat kan het ter plekke beboeten zijn. Als niet direct kan worden opgetreden, worden zij achteraf beboet en vervolgd. Dat is afgesproken in het spoedoverleg dat demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz woensdagochtend had met het OM en politie. Het ging over de boerenprotestacties van de afgelopen dagen, de snelwegblokkades door XR en protesten waarbij "verwerpelijke leuzen worden gescandeerd", stellen zij in een gezamenlijke verklaring.

De maat is vol, stellen de drie. "Dit is geen demonstreren, dit zijn geen protesten, dit zijn illegale acties of zelfs het plegen van misdrijven. Daar komen de actievoerders niet mee weg."

Yeşilgöz, OM en politie hebben teruggekeken op de boerenprotesten van maandagavond, waarbij snelwegen werden geblokkeerd, met landbouwvoertuigen op de snelweg is gereden, vuurwerk werd afgestoken en branden werden gesticht. "Dit levert gevaarlijke situaties op voor weggebruikers en hulpverleners", zo staat in de verklaring.

Het OM heeft geoordeeld dat maandagavond "ernstige strafbare feiten" zijn begaan bij boerenacties op snelwegen. Zoals bekend zijn inmiddels twee mensen aangehouden, bij een protest op de A50.

"Deze acties ondermijnen het draagvlak voor het demonstratierecht. Van het demonstratierecht mag geen misbruik worden gemaakt", stellen de drie partijen na hun overleg waarbij ook is teruggekeken op de handhaving en de mogelijke vervolging van de actievoerders "die zich ernstig hebben misdragen".

De politie is dinsdag met een speciaal nationaal staf grootschalig bijzonder optreden gestart. Dat houdt in dat de politie snel inzet en politiecapaciteit kan verdelen bij eventuele toekomstige incidenten.