Marinier schuldig aan grootschalige oplichting met cryptovaluta en witwassen
ARNHEM - De militaire kamer veroordeelt een 25-jarige (inmiddels ex-)marinier uit Arnhem voor grootschalige oplichting met cryptovaluta en witwassen. Hij krijgt een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Verder moet hij zich laten behandelen en aan alle 29 slachtoffers hun geld terugbetalen.
De man zorgde ervoor dat slachtoffers hem in een periode van bijna anderhalf jaar, in totaal, meer dan drie ton en daarnaast meer dan 60 duizend euro aan cryptovaluta gaven. Hij maakte ernstig misbruik van het vertrouwen dat zowel zijn collega-mariniers als gewone burgers in hem hadden. Hij deed alsof hij verstand had van de handel in cryptovaluta en beloofde zijn slachtoffers gouden bergen als ze bij hem in zouden leggen.
De slachtoffers vertrouwden al hun spaargeld toe aan de ex-marinier. Soms was dit geld afkomstig van een erfenis of studiefinanciering. Ze wilden het geld gebruiken om eindelijk een huis te kopen of een gezin te stichten. Ze werden lekker gemaakt met de merkkleding en dure auto van de Arnhemmer en hij liet hen filmpjes zien waarop hij met grote pakken geld te zien was. Bovendien zette de man zijn slachtoffers onder druk om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk te investeren.
In werkelijkheid gebruikte de man het geld van de slachtoffers nooit om te handelen in cryptovaluta, om zo de beloofde winst te genereren voor de slachtoffers, maar gaf het geld uit voor zijn persoonlijke uitgaven. Bijvoorbeeld aan hotels, uitstapjes naar casino's en luxegoederen. Verder maakte hij grote geldbedragen over naar onder andere zijn moeder, zijn ex-vriendin en andere personen. Hiermee heeft de marinier het geld van de slachtoffers witgewassen.
De politie heeft de man aangehouden omdat hij zijn mobiele telefoon vasthield tijdens het rijden. Hij bleek op dat moment een groot geldbedrag in zijn nektasje bij zich te hebben. Het ging om een bedrag van in totaal ruim 26 duizend euro. De man legde een volstrekt onaannemelijke verklaring af over de herkomst van dit geld. Daarom oordeelt de militaire kamer dat hij ook dit geldbedrag moet hebben witgewassen.
Volgens de militaire kamer stelde de man zijn eigen financiële belangen keer op keer boven dat van de slachtoffers. De militaire kamer vindt het schandalig dat hij als marinier op deze manier is omgesprongen met het vertrouwen dat de slachtoffers in hem stelden, terwijl juist mariniers eerlijkheid, integriteit en broederschap hoog in het vaandel zouden moeten hebben. Daarbij komt dat de man ontzettend vijandig reageerde op de pogingen van slachtoffers om tot een oplossing te komen. Hij lijkt van meet af aan de schuld buiten zichzelf te leggen. Dat liet hij ook zien door zijn weinig schuldbewuste houding tijdens zijn rechtszaak.
De militaire kamer legt de man, conform de eis van de officier van justitie, een celstraf op van 20 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld zoals de reclassering heeft geadviseerd. Hieronder valt onder meer verplichte hulpverlening.
Tot slot moet hij ieder slachtoffer zijn of haar inleg terugbetalen. Het gaat hier om een totaalbedrag van bijna 340 duizend euro.