Clicky


OM eist 6 en 7 jaar tegen twee verdachten voor voorbereiden liquidaties

OM eist 6 en 7 jaar tegen twee verdachten voor voorbereiden liquidaties
12-02-2024 16:06 | Misdaad | auteur Redactie

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen geëist tegen twee mannen die terecht staan voor het voorbereiden van liquidaties op meerdere personen, deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Een 40-jarige man uit Meppel hoorde 7 jaar cel tegen zich eisen en een 31-jarige man uit Súdwest-Fryslân 6 jaar. 

Beide verdachten zijn aangehouden op 10 mei 2022. Uit een lopend strafrechtelijk onderzoek kwam informatie boven water dat twee anderen druk bezig waren met de voorbereiding van vermoedelijk meerdere liquidaties. Zij zouden als opdrachtgevers daarvoor contact hebben gehad met de 40-jarige verdachte uit Meppel. De man fungeerde als een ´moordmakelaar´. Hij had de contacten en bemiddelde met de man die de liquidaties van tegenstanders van de criminele organisatie moest gaan uitvoeren.

Het OM is door het lezen van alle chats en door aanvullend onderzoek van de politie, ervan overtuigd dat de 40-jarige verdachte moordopdrachten aanneemt van een criminele organisatie. Hij zou voor het voorbereiden van de liquidaties gebruik maken van de 31-jarige man uit Súdwest-Fryslân. Hij zou de liquidaties gaan uitvoeren. Hiervoor werden onder meer GPS-trackers geregeld voor onder de auto´s van de potentiele slachtoffers en hij was in het bezit van een vuurwapen. 

"Beide verdachten waren druk bezig met het voorbereiden van het zwaarste delict dat we kennen: moord. Dat het niet zover is gekomen, is niet omdat ze er zelf mee zijn gestopt. Het is de aanhouding van de 40-jarige man die het voortzetten van de voorbereiding heeft gestopt"" , zei een van de officieren van justitie van het Landelijk Parket

In de zaak van de 40-jarige verdachte zijn het OM en de verdediging zogeheten procesafspraken overeengekomen. Dit om de strafzaak snel te kunnen afhandelen. De verdediging zal volgens de afspraken afstand doen van een hoger beroep en geen nadere onderzoekswensen indienen. Het OM zal onder deze voorwaarden de strafeis matigen en eist daarom een celstraf van 7 jaar. Voor de 31-jarige verdachte eist het OM voor de voorbereiding van moord op meerdere personen een celstraf van 6 jaar.