Clicky


Ondanks oproep staatssecretaris nog geen nieuwe asielopvangplekken

Ondanks oproep staatssecretaris nog geen nieuwe asielopvangplekken
19-02-2024 12:07 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

TER APEL - Er zijn geen nieuwe asielopvangplekken gekomen na de oproep van 9 februari van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aan provincies en gemeenten, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maandag. "De situatie is nog steeds hetzelfde, er zijn te weinig opvangplekken."

Maandag verblijven er ruim 2200 mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ook afgelopen weekend lag het aantal asielzoekers daar rond dat getal.

De oproep was het gevolg van een recente uitspraak van de rechter. Het COA vangt in Ter Apel meer dan 2000 asielzoekers op, wat in strijd is met de afspraken. De rechter oordeelde in een kort geding aangespannen door de gemeente Westerwolde dat het COA het maximumaantal niet meer mag overschrijden. Ook sluit binnenkort een aantal grote opvanglocaties, terwijl het in asielzoekerscentra juist steeds drukker wordt.

Het was maandagochtend nog steeds niet duidelijk of het COA aan die afspraak gaat voldoen. Dinsdag moet het aantal onder de 2000 zijn. "Als het morgen lukt", legt de COA-woordvoerder uit, "is dat ook niet structureel. Als gemeenten zich niet melden blijft de problematiek." Ook Van der Burg zei vrijdag al niet hoopvol te zijn dat het lukt om in het aanmeldcentrum het aantal asielzoekers onder de 2000 te krijgen en houden.