Clicky


Vergunning opvang 250 asielzoekers in hotel Den Bosch geschorst

Vergunning opvang 250 asielzoekers in hotel Den Bosch geschorst
20-02-2024 16:58 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - [update 17:20 uur] Een voormalig hotel in Den Bosch mag voorlopig niet worden gebruikt als tijdelijk asielzoekerscentrum. De vergunning, die maandag was verstrekt door de gemeente, is dinsdag geschorst door de rechtbank. In het gebouw zouden maximaal 250 asielzoekers vijf jaar lang moeten worden opgevangen.

Volgens de gemeente Den Bosch was "een derde partij" naar de rechter gestapt om de vergunning aan te vechten. In afwachting van een inhoudelijke behandeling is de vergunning geschorst. De rechtbank laat weten de klacht volgende week maandagochtend om 10.00 uur te behandelen. De gemeente hoopt dat de eerste asielzoekers volgende week dinsdag naar de nieuwe opvang kunnen verhuizen.

Het asielzoekerscentrum zou aan het Pettelaarpark moeten komen, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant. Den Bosch werkt nog aan een tweede asielzoekerscentrum. Dat zou tien jaar open moeten blijven en 350 asielzoekers moeten opvangen. De beoogde locatie daarvoor is een klein eindje verderop, aan de Kruithoorn. De gemeente zegt van 387 mensen al een zogeheten zienswijze te hebben gehad, waarin burgers hun mening over het azc kenbaar hebben gemaakt. Die gaan onder meer over de gevolgen van de opvang van in totaal zeshonderd asielzoekers voor de woonwijk ernaast, de Gestelse Buurt.

De zaak bij de bestuurrechter is aangespannen door de Gestelse buurt en bedrijven op het Pettelaarpark. Hun advocaat dreigde met een kort geding dat dinsdag zou dienen, omdat er nog steeds geen besluit van de gemeente was om aan te vechten. Maandag verleende de gemeente de vergunning voor een tijdelijk azc in het hotel alsnog, waarop het kort geding bij de rechtbank is ingetrokken. Wel vroeg de raadsman van de belanghebbenden direct om een schorsing en werd een nieuw kort geding aangevraagd om de vergunning te toetsen. De bestuursrechter heeft daarmee ingestemd en zonder zitting besloten dat de vergunning zolang wordt geschorst, zegt een woordvoerder van de rechtbank.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil niet reageren op het schorsen van de vergunning. Het COA is volgens een woordvoerder geen partij in deze zaak en wacht daarom de uitspraak van de rechter af. Het COA wil in het hotel in Den Bosch asielzoekers opvangen die op dit moment verblijven in tenten in een noodopvang in Rosmalen.