Clicky


Tot 5 jaar cel voor witwassen van tientallen miljoenen euro's

Tot 5 jaar cel voor witwassen van tientallen miljoenen euro's
21-02-2024 20:23 | Misdaad | auteur Redactie

DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft twee 40-jarige broers uit Rotterdam veroordeeld voor ondergronds bankieren en deelname aan een criminele organisatie. De jongste broer krijgt een gevangenisstraf van vijf jaar. De oudere broer krijgt twee jaar celstraf. Dit is conform de zogenaamde procesafspraken met het Openbaar Ministerie.

De jongste verdachte waste in een periode van ruim 1,5 jaar grote geldbedragen wit van in totaal tientallen miljoenen euro's. Zijn broer is veroordeeld voor het witwassen van drie bedragen variërend van 100.000 tot 150.000 euro. Ook maakten ze allebei deel uit van een criminele organisatie.

De hoofdverdachte was de rechterhand van het hoofd van de organisatie en was als coördinator verantwoordelijk voor de geldoverdrachten en verplaatsingen van het geld. Zijn broer was als facilitator onder meer verantwoordelijk voor het aanbrengen van zakelijke relaties en het onderhouden van contacten met die relaties.

Het Openbaar Ministerie maakte procesafspraken met de verdachten. De rechtbank heeft de afspraken en de consequenties daarvan met de verdachte besproken en de verdachten bevestigden dat zij de inhoud van de overeenkomst en de gevolgen hiervan kennen, begrijpen en ermee instemmen.

De uitspraak van de rechtbank is in lijn met de procesafspraken. Hiernaast heeft de jongste verdachte in het kader van ontneming van verdiensten die hij door deze delicten heeft gehad een schikking met het Openbaar Ministerie getroffen. In dat verband heeft hij 500.000 euro betaald.