Clicky


COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden
22-02-2024 11:17 | Binnenland | auteur ANP

TER APEL - [update 13:33 uur] In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er meer dan het maximale aantal van 2000, waar het COA zich vanaf nu aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak. Het bekendgemaakte aantal gold om middernacht.

"Het is dus niet gelukt ondanks alle inspanningen om te voldoen aan de rechterlijke uitspraak om onder de 2000 personen te komen. Het COA blijft op zoek naar oplossingen om Ter Apel te ontlasten en doet opnieuw een oproep aan gemeenten om locaties beschikbaar te stellen", aldus de woordvoerder. Hij wijt het te hoge aantal aan de hoge instroom van asielzoekers op woensdag.

Als er meer dan 2000 asielzoekers in Ter Apel verblijven, moet de opvanginstantie vanaf deze donderdag een dwangsom van 15.000 euro per dag betalen aan de gemeente Westerwolde. De COA-zegsman weet niet hoe dit wordt afgehandeld, maar "het zal netjes worden betaald", zegt hij. De dwangsom kan oplopen tot een maximumbedrag van 1,5 miljoen euro.

Biddinghuizen

Om het aantal asielzoekers onder de 2000 te brengen, heeft het COA eerder deze week enkele honderden asielzoekers overgebracht naar een tijdelijke locatie op het Walibi Holland-terrein in Biddinghuizen.

Het budget van het COA bedraagt in 2024 zo'n 3 miljard euro. De gemiddelde kosten voor de opvang van een asielzoeker zijn zo'n 76 euro per dag. Dat wordt uitgegeven aan onder meer huisvesting, gezondheidszorg, levensonderhoud en aan het personeel dat het COA bemenst.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg gaf in januari aan dat dit jaar zeker 600 miljoen euro extra nodig is voor de opvang van asielzoekers. Dat heeft volgens hem onder meer te maken met de hogere kosten voor crisisnoodopvang en noodopvang. Een reguliere opvangplek kost ongeveer 30.000 euro per jaar tegen circa 60.000 euro voor een plek in de (crisis)noodopvang.