Clicky


Bloomberg: zonnepanelenmaker Longi schrapt tienduizenden banen

Bloomberg: zonnepanelenmaker Longi schrapt tienduizenden banen
18-03-2024 12:01 | Financieel | auteur ANP

XIAN - Het Chinese Longi Green Technology Energy, de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld, gaat bijna een derde van zijn werknemers ontslaan. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het bedrijf, dat kampt met een hevige concurrentie en een aanbodoverschot op de markt voor zonnepanelen, wil daarmee zijn kosten verlagen. Bij Longi werken ongeveer 80.000 mensen.

De nieuwe stap duidt op een versnelling van de banenreductie bij Longi, dat in november al begon met het schrappen van duizenden banen, vooral bij managementtrainees en fabrieksmedewerkers. Het is niet bekend hoeveel mensen er bij de eerdere ontslagronde precies zijn vertrokken. Door de toenemende zorgen over de grote ontslagrondes onder het personeel heeft het in Xian gevestigde bedrijf eind vorig jaar een interne functie uitgeschakeld waarmee medewerkers het aantal personeelsleden konden zien.

Door de sterke vraag naar zonnepanelen en de forse investeringen om aan die vraag te kunnen voldoen is de productie in de afgelopen jaren flink toegenomen. Door die overcapaciteit en de hevige concurrentie daalden de prijs voor zonnepanelen vorig jaar tot het laagste niveau ooit en werden fabrikanten gedwongen om de panelen tegen of zelfs onder de kostprijs te verkopen.

Naast de toegenomen concurrentie kampen sommige Chinese zonnepanelenmakers ook met exportvertragingen naar de Verenigde Staten. Die worden veroorzaakt door beschuldigingen van Washington dat de panelen zouden zijn gemaakt met behulp van dwangarbeid in de Chinese regio Xinjiang, waar de Oeigoeren door China worden onderdrukt. China heeft die beschuldigingen altijd ontkend.