Clicky


OM eist tot 4,5 jaar cel tegen Amsterdamse drugs-en witwasorganisatie

OM eist tot 4,5 jaar cel tegen Amsterdamse drugs-en witwasorganisatie
25-03-2024 17:22 | Criminaliteit | auteur Redactie

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen tussen 22 maanden en 4,5 jaar geëist tegen vijf leden van een criminele organisatie die zich intensief heeft beziggehouden met drugshandel en witwassen. Volgens het OM zetten de verdachten een web aan complexe bedrijfsstructuren op om zo hun criminele inkomsten uit de handel in verdovende middelen te verhullen.   

Het onderzoek is in oktober 2019 gestart met de verdenking van witwassen tegen een 48-jarige man uit Amsterdam, die het OM als de leider van de criminele organisatie ziet. Hij is op 8 juni 2020 aangehouden. Op 16 juli 2020 zijn ook zijn 46-jarige broer en een 47-jarige medeverdachte aangehouden. In november 2020 volgden de aanhoudingen van nog twee verdachten (49 en 50).

Honderdduizenden euro’s

Tijdens het onderzoek kwamen de vijf Amsterdammers in beeld als de leden van een criminele organisatie die zich van 2015 tot en met 2020 intensief bezighield met drugshandel en witwassen.“De verdachten hebben een omvangrijke complexe bedrijfsstructuur opgezet. Zij creëerden een goederenstroom van onder andere kleding en lingerie, echt en fictief, via Nederland, Marokko, Spanje en Letland. Ook de drugstransporten liepen via deze landen”, aldus de officieren van justitie van het Landelijk Parket.

De bedrijven werden gebruikt om honderdduizenden euro’s crimineel geld te ontvangen, rond te pompen en om de werkelijke herkomst daarvan te verhullen. Ook voorzagen de bedrijven, o.a. in textiel, de betrokken verdachten van een ogenschijnlijk legaal inkomen.

Valse facturen

Het OM eist de hoogste straf tegen het 48-jarige hoofd van de organisatie die ook wel bekend staat als ‘giant’ of ‘directeur’. Bij zijn afwezigheid nam zijn 46-jarige broer hem waar. De overige verdachten vervulden een uitvoerende of faciliterende rol. Het onderzoek bracht onverklaarbare geldstromen naar voren en maakte duidelijk dat de verdachten de facturen en de administratie vervalsten.

Ridouan T.

De 49-jarige verdachte staat naast deze zaak terecht in de zaak ‘Westview’. Daarin wordt hij verdacht van het witwassen van huurgelden van een pand in Brussel, dat gelinkt wordt aan Ridouan T.  Het witwassen van de geldbedragen moet worden gezien tegen de achtergrond van het faciliteren van de vlucht voor justitie van Ridouan T. Een bekende foto van hem die uitgebreid in de media is geweest is in het appartement genomen. 

“Alle verdachten vormden een cruciale schakel binnen de organisatie. Zij waren in loondienst of als zzp-er belast met de dagelijkse gang van zaken binnen de bedrijven. Financieel en administratief. De verdachten opereerden vaak zowel voor de drugslijnen als de witwas-tak.”

300 kilo

Een van de verdachten was de leidinggevende van een van de bedrijven, maar de 50-jarige man was ook aanwezig bij het inladen van een partij van 300 kilo hasj, MDMA en amfetamine in een vrachtwagen in Enkhuizen. De drugs werden in 2019 in Letland in beslag genomen. De vrachtwagen waarin de drugs zaten, werd bestuurd door een Letse vader en zoon. Zij hebben na hun aanhouding in Letland verklaringen afgelegd over de drugs en wezen de 48-jarige leider van de organisatie aan als hun opdrachtgever. Zelf ontkent de man betrokkenheid bij drugshandel en stelt een gewone zakenpartner te zijn.

Cryptotelefoons

Volgens de officieren van justitie was er sprake van een professionele werkwijze binnen de criminele organisatie. “Voor de onderlinge communicatie werd gebruik gemaakt van cryptotelefoons. De leden deden hun best om de communicatie zoveel mogelijk uit het zicht van justitie te houden.” De inhoud van de Sky-berichten bevestigt dat de verdachten contact hadden over verdovende middelen.

Naast de geëiste gevangenisstraffen tegen de vijf verdachten, volgt nog een ontneming. Voor de 48-jarige leider van de organisatie vraagt het OM daarnaast een verbod op het besturen van een bedrijf.

De rechtbank doet op 13 juni uitspraak.