Clicky


Agent vervolgd voor schietincident Duiven

Agent vervolgd voor schietincident Duiven
07-08-2013 14:26 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - De agent die in februari een man neerschoot in het Gelderse Duiven wordt vervolgd. Dat laat het Openbaar Ministerie woensdag weten. Hij had zijn vuurwapen niet mogen gebruiken, concludeert justitie uit onderzoek door de Rijksrecherche.

De agent wilde met een collega een auto met drie inzittenden controleren op de N813 richting Zevenaar, maar de bestuurder ging ervandoor. Hij wist vervolgens een blokkade te ontwijken, maar werd uiteindelijk tot stoppen gedwongen op een bedrijventerrein aan de Rivierweg.

Meerdere agenten gingen op het voertuig af, waarbij een van de agenten een collega voor een van de inzittenden aanzag. Hij sommeerde diegene te gaan liggen en loste een waarschuwingsschot toen dat niet gebeurde, waarop de collega zich liet vallen.

Het verdachte voertuig zag kans weg te rijden, waarna een derde agent twee keer op de achterband van de auto schoot. Ook de agent die eerder het waarschuwingsschot loste, schoot meerdere keren op de wegrijdende auto. Hij raakte een van de inzittenden in zijn rug. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

De agent die de inzittende raakte heeft zeven keer geschoten, terwijl volgens justitie geen sprake was van noodweer of een situatie waarbij vuurwapengebruik vereist was om een aanhouding te verrichten. Hij moet zich daarom voor de rechter verantwoorden voor het incident.

De agent die twee keer op de wegrijdende auto schoot wordt niet vervolgd. Hij was in de veronderstelling dat het waarschuwingsschot dat hij hoorde een schot van een van de inzittenden was en legde een verband tussen het schot en het neervallen van de collega. Hij gebruikte zijn wapen alleen om de auto te laten stoppen. Zijn vuurwapengebruik is daarom 'zorgvuldig en proportioneel'.