Clicky


Tot vier jaar cel geëist voor witwassen 4,5 miljoen

Tot vier jaar cel geëist voor witwassen 4,5 miljoen
22-08-2013 16:29 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN BOSCH (Novum) - Tegen drie verdachten van het witwassen van ongeveer 4,5 miljoen euro zijn donderdag straffen tot vier jaar cel geëist. De verdachten uit Barendrecht en Rockanje waren eigenaar van verschillende autobedrijven in Brabant en Zuid-Holland en zouden miljoenen hebben witgewassen via ingewikkelde leenconstructies tussen hun bedrijven en buitenlandse geldverstrekkers.

De verdachten deden alsof hun bedrijven jarenlang geld ontvingen uit leningen bij buitenlandse rechtspersonen, zo meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Die leningen waren echter vermoedelijk vals, stelde de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Den Bosch.

De geldverstrekkers waren gevestigd in Cyprus, Engeland en op Isle of Man en waren gekocht of opgericht door de verdachten om illegale geldstromen te verhullen. De geldverstrekkers kregen via de achterdeur van verdachten geld, waarvan de herkomst onduidelijk was. Door het geld vervolgens via de voordeur aan de autobedrijven te lenen werden miljoenen euro's witgewassen.

Tegen de hoofdverdachte is vier jaar cel geëist. De twee andere verdachten hoorden drie en twee jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.