Clicky


OM: geen cel meer voor homogeweld Sneek

OM: geen cel meer voor homogeweld Sneek
29-08-2013 16:52 | Binnenland | auteur De Redactie

LEEUWARDEN (Novum) - Tegen de vrouw die begin maart samen met een vriendin op het NS-station in Sneek twee homoseksuele mannen mishandelde, is donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden een onvoorwaardelijke celstraf geëist die gelijk is aan de duur van de voorlopige hechtenis. De 19-jarige inwoonster van Leeuwarden is sinds eind juli op een gesloten afdeling van de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen. Het Openbaar Ministerie wil de behandeling niet doorkruisen door de vrouw opnieuw naar de gevangenis te sturen.

De vrouw beweerde dat de mishandeling van de mannen niets te maken had met het feit dat ze homoseksueel waren. Volgens haar hadden de mannen beledigende dingen over buitenlanders gezegd toen zij en haar vriendin Russisch tegen elkaar spraken. De Leeuwardense is in het Russische Omsk geboren.

De lezing van de mannen is dat de vrouwen wel degelijk meteen begonnen: ze werden besuugd en uitgescholden voor vieze homo's. In de trein zouden de vrouwen de confrontatie hebben gezocht. Een van de mannen kreeg het zwaar te verduren: hij werd geslagen, geschopt en in het gezicht gekrabd.

Dertien dagen later en vijf dagen nadat ze over het eerste incident door de politie was verhoord, kregen de verdachte en haar vriendin ruzie met twee vrouwen op station Sneek Noord. Het kwam wederom tot een handgemeen, waarbij de Leeuwardense een van de vrouwen op het hoofd gestampt zou hebben.

Een poging tot doodslag, vindt het OM. Het slachtoffer liep een hersenschudding en een gekneusde oogkas op. Ook bij dit incident legde de verdachte de schuld grotendeels bij de tegenpartij. De andere vrouwen zouden de confrontatie hebben gezocht. Een psycholoog constateerde een ziekelijke stoornis in de vorm van ADHD bij de Leeuwardense.

Verder is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis in ontwikkeling met borderline, antisociale en narcistische kenmerken. Die stoornis maakt dat de feiten de vrouw in verminderde mate moeten worden toegerekend. De reclassering en de psycholoog adviseerden een intensieve klinische behandeling. Die is inmiddels van start gegaan.

De vrouw toonde zich bereid mee te werken aan de behandeling. Het OM eiste naast het onvoorwaardelijk deel - de verdachte heeft 133 dagen in voorarrest gezeten - twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Verder zou de Leeuwardense aan de mishandelde vrouwen schadevergoedingen van respectievelijk 2495 en 1362 euro moeten betalen.

De Leeuwarder rechtbank doet over twee weken uitspraak. De vriendin, een 18-jarige inwoonster van Heerenveen, moet zich op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden. De vrouw zit niet meer in voorarrest.