Clicky


Tot zes jaar cel geëist voor witwassen miljoenen

Tot zes jaar cel geëist voor witwassen miljoenen
02-09-2013 22:44 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Tegen negen verdachten van het witwassen van met drugshandel verdiend geld zijn maandag straffen tot zes jaar cel geëist. De verdachten hebben volgens het Openbaar Ministerie voor meer dan vijftig miljoen euro aan geldtransporten georganiseerd naar drugskartels in Colombia en Venezuela. Ruim 5,5 miljoen euro bleef aan de strijkstok van de witwassers hangen.

De verdachten organiseerden volgens het Openbaar Ministerie vanuit Nederland geldtransporten voor de betaling van cocaïnehandelaren in Colombia. Daarvoor werden koeriers, veelal Colombiaanse vrouwen, gebruikt, die reis- en verblijfskosten betaald kregen en met geprepareerde koffers en rugtassen op het vliegtuig werden gezet. Een aantal transporten kon worden onderschept. In een geval bleek een vrouw 204 duizend euro verborgen in de trekstangen van haar koffer bij zich te hebben.

Een deel van de boekhouding van de criminelen kreeg de politie in handen door het internetverkeer af te tappen. In de woning van een van de verdachten is meer dan een miljoen euro gevonden, verstopt achter een plafondplaat en in een stofzuigerzak.

De officier van justitie stelt dat de verdachten een adembenemende hoeveelheid geld hebben omgezet. "Zo veel geld zal ik in mijn hele leven nooit bij elkaar zien en deze organisatie jaagt het in anderhalf jaar door hun systeem naar cocaïnekartels in Colombia en Venezuela. Met hun handelingen maken deze verdachten een hele lange neus naar de samenleving."

Een aantal verdachten staat ook terecht voor het voorbereiden van drugshandel, drugsbezit en vuurwapenbezit. Zes jaar cel is de maximumstraf voor witwassen. De andere verdachten hoorden in de rechtbank van Rotterdam straffen van een tot vier jaar cel tegen zich eisen.

De uitspraak wordt over twee weken verwacht.