Clicky


GroenLinks stapt uit begrotingsoverleg

GroenLinks stapt uit begrotingsoverleg
09-10-2013 12:17 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - GroenLinks stapt uit het begrotingsoverleg. Dat heeft fractieleider Bram van Ojik woensdag gezegd. Hij heeft er na het laatste overleg dinsdagavond geen vertrouwen meer in dat er een fundamentele omslag naar een duurzame economie komt. GroenLinks wil meer ambitie in de aanpak van de werkloosheid en het vergroenen van het belastingstelsel.

"Ik heb vanochtend in overleg met mijn fractieleden besloten om niet langer aan tafel te gaan zitten bij de gesprekken", zei Van Ojik rond het middaguur in de wandelgangen van zijn fractie. De fractieleider heeft moeten vaststellen dat het 'fundamentele verschil van mening' over de wenselijkheid om zes miljard euro extra te bezuinigen de gesprekken 'te veel belast'.

De afgelopen dagen bleek al dat GroenLinks lijnrecht stond tegenover bijvoorbeeld D66, die wel zes miljard euro wil bezuinigen. Ook het kabinet houdt vast aan dat bedrag. Dit fundamentele verschil van inzicht over de noodzaak om te bezuinigen bleef een beetje 'boven tafel zweven' en het proces om tot een akkoord te komen toch belastte, zei Van Ojik.

"En dan moet je op een gegeven moment de conclusie trekken en zeggen: wij verschillen zo van mening daarover met alle andere partijen aan tafel, dan hoop ik dat zij het zonder mij wel tot een goed einde kunnen brengen."

Daarnaast had Van Ojik de ambitie om een akkoord te sluiten dat een 'fundamentele' verandering op het gebied van milieu en werkgelegenheid in gang zet. En daarvoor geldt dat hij er onvoldoende vertrouwen in heeft dat een eventueel akkoord deze ambitie recht doet, zei hij.

Ten slotte gebeurt er wat hem betreft te weinig op het vlak van 'eerlijk delen'. "Juist in tijden van crisis is het ongelooflijk belangrijk dat de lasten die iedereen heeft eerlijk worden gedeeld. Daar zou ook dit akkoord naar mijn smaak een duidelijke stap moeten zetten en ook daarvoor geldt dat ik er onvoldoende vertrouwen in heb dat dat inderdaad gaat gebeuren."

"Ik vind het jammer dat het zo gelopen is", zei Van Ojik verder. "Ik had heel graag meegewerkt aan dat akkoord, omdat ik die ambitie voor een groene en duurzame economie en werkgelegenheid in al mijn vezels voel, maar het is helaas voor mij niet mogelijk om dat vertrouwen dat het goed afloopt te hebben."

GroenLinks is de derde partij die afhaakt binnen een week. Vorige week gingen het CDA en 50Plus de partij van Van Ojik voor. Het kabinet onderhandelt nu nog verder met het D66, de ChristenUnie en de SGP. Het vervolg van die gesprekken staat voor het begin van de middag gepland. Met deze partijen kan het kabinet nog steeds de gewenste meerderheid in de Eerste Kamer halen.