Clicky


Teeven: niet direct onderdak voor asielzoekers

Teeven: niet direct onderdak voor asielzoekers
31-10-2013 23:40 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is niet van plan uitgeprocedeerde asielzoekers meteen van eten, drinken en onderdak te voorzien. Dat zei hij donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur in een reactie op een oordeel van het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa.

Het comité vindt dat de overheid mensen die zonder verblijfsvergunning in Nederland leven moet voorzien van onderdak, kleding en voedsel. Volgens Vluchtelingenwerk Nederland houdt het besluit in dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet zonder voorzieningen op straat mogen worden gezet.

Teeven benadrukt dat het standpunt niet bindend is. "Het is een standpunt van een commissie sociale rechten. Die is juridisch niet bindend. Het is een voorlopig standpunt. Laten we eerst het definitieve standpunt afwachten." Wel voegde hij eraan toe dat het 'buitengewoon onwenselijk' is.

Teeven zegt wel dat het standpunt bestudeerd gaat worden. "Ik zeg niet dat ik er geen boodschap aan heb. Ik neem er kennis van. Maar het is niet zo dat we meteen in de houding springen en iedereen eten, drinken en onderdak geven. Zo zit het niet."