Clicky


Chauffeurs kiezen Volvo FH tot 'Truck van het Jaar 2014'

Chauffeurs kiezen Volvo FH tot 'Truck van het Jaar 2014'
27-11-2013 10:13 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

HOOFDDORP - De Volvo FH is door een panel van vrachtwagenchauffeurs uitgeroepen tot de Nederlandse ‘Truck van het Jaar 2014’. De Volvo wint, omdat hij als meest chauffeurvriendelijke truck uit de bus komt. Zo is het rijgedrag onovertroffen en heeft het Zweedse merk de beste werkplek gerealiseerd.

De verkiezing werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Truckstar, een maandblad over het transport. Volgens Truckstar is het bijzondere van de verkiezing dat mensen die dagelijks werken mét en leven ín de vrachtwagen, bepalen wat de beste truck is. Vandaar de ondertitel ‘Gekozen door chauffeurs’. "Een vrachtwagen kan nóg zo geavanceerd zijn, er fraai uitzien of goede verbruikscijfers tonen, als de chauffeur zich er niet lekker in voelt, zal hij of zij er nooit het maximale rendement uit halen", stelt hoofdredacteur Arjen van Vliet.

Voor de verkiezing van dit jaar werden de nieuwste topmodellen voor de lange afstand van de zeven merken die op de Nederlandse markt actief zijn – DAF, Scania, Volvo, Mercedes, MAN, Renault en Iveco – onder de loep genomen. De wagens hadden motoren van 450 tot 500 pk en voldoen stuk voor stuk aan de nieuwe Euro 6 emissienormen.

Voor de verkiezing werd een testpanel samengesteld van 21 chauffeurs. Samen vormen zij een representatieve groep met chauffeurs van alle leeftijden, beide geslachten, praktische ervaring met meer dan één truckmerk en afkomstig uit verschillende branches van het wegtransport. Drie dagen lang hield het testpanel alle zeven vrachtwagens kritisch tegen het licht. Bij elke truck gaven de deelnemers punten voor verschillende aspecten van de wagens, uiteenlopend van gebruiksgemak tot comfort en van veiligheid tot materiaalgebruik. Hun punten vormen de solide basis van de einduitslag van de verkiezing.

De Volvo FH won, naast de hoofdprijs, ook de deelprijzen voor het beste rijgedrag en de beste werkplek. De DAF XF105 werd door de chauffeurs bekroond vanwege zijn leefruimte. Al met al versloeg de Volvo FH de DAF XF nipt. De derde plaats was voor de Mercedes Actros.

Arjen van Vliet: "De verschillen waren niet groot. Volgens ons testpanel is het rijgedrag doorslaggevend in de overwinning die de Volvo FH nu op zijn naam heeft staan."