Clicky


'OM: geen geld voor oud-verdachte Schipholbrand'

'OM: geen geld voor oud-verdachte Schipholbrand'
03-01-2014 23:38 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Het Openbaar Ministerie weigert in te stemmen met een schadevergoeding voor de Libiër die jarenlang werd vervolgd voor het veroorzaken van de Schipholbrand. Dat meldt het VPRO-programma Argos na het inzien van een document van het OM.

Eind vorige maand werd bekend dat Al-J. een schadevergoeding van ruim 6,5 ton eist van de staat. Het gerechtshof in Den Haag buigt zich volgende maand over het verzoek.

Volgens het OM 'ontbreken gronden van billijkheid' om een schadevergoeding te betalen. Ahmed Al-J. zou ondanks dat hij inmiddels onherroepelijk is vrijgesproken nog altijd wel verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de brand doordat hij 'onvoorzichtig' een brandende sigaret weggooide.

Justitie verdacht Ahmed Al-J. ervan de brand opzettelijk te hebben veroorzaakt. Het gerechtshof in Den Haag achtte dat in maart vorig jaar niet bewezen en sprak hem vrij. De vrijspraak is definitief omdat justitie besloot niet in cassatie te gaan. Het OM kon zich weliswaar niet vinden in de vrijspraak, maar dacht dat een cassatieberoep weinig kans van slagen zou hebben.

Eerder was Al-J. nog door de rechtbank in Haarlem tot drie jaar cel veroordeeld, waarna het gerechtshof in Amsterdam daar een gevangenisstraf van anderhalf jaar van maakte. De zaak moest opnieuw toen de Hoge Raad stelde dat het gerechtshof in Amsterdam fouten had gemaakt. De zaak werd daarop terugverwezen.

Raadsman van Al-J. Raymond Frijns stelde eind vorige maand dat de geëiste schadevergoeding van 663.700 euro weliswaar vrij hoog is, maar volgens hem is het bedrag verdedigbaar. Zo heeft de Libiër bijna anderhalf jaar in voorlopige hechtenis gezeten.

Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol in oktober 2005 kwamen elf gedetineerde illegalen om het leven. Vijftien anderen raakten gewond.