Clicky


OM eist 20 jaar voor moord op nicht Spong

OM eist 20 jaar voor moord op nicht Spong
22-01-2014 13:50 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Jusitite heeft woensdag twintig jaar cel geëist tegen de vriend van de overleden Vivica Spong, nicht van advocaat Gerard Spong. Uit het bewijs kan volgens justitie niet anders worden geconcludeerd dan dat de 43-jarige Mark van D. schuldig is aan haar dood en de dood van haar ongeboren kind. Justitie vindt dat hij de nabestaanden 74 duizend euro moet betalen.

Justitie erkent dat de doodsoorzaak niet onomstotelijk vast is komen te staan. Aanvankelijk ging de politie uit van een ongeluk, maar uit sectie en de verklaringen van Van D. concludeerde de politie dat sprake was van een verdachte situatie. Het Nederlands Forensisch Instituut zag aanwijzingen voor verstikking.

Een tweede deskundige concludeerde echter dat de doodsoorzaak meer neigt naar een noodlottige val dan een klap of verwurging, maar hier kwam hij later van terug. Hij zag geen aanwijzingen dat geen sprake is van verstikking, voert het OM aan.

Het OM wijst er verder op dat buurtbewoners op de fatale dag in de ochtend al een heftige ruzie hadden gehoord. Ook zouden ambulancemedewerkers zich hebben verbaasd over de 'vertoning' die de vriend opvoerde. Rechercheurs zouden de situatie die ze aantroffen niet vinden passen bij een val van een trap.

Verder zou de verdachte steeds zijn verhaal hebben aangepast als hij met nieuw bewijs werd geconfronteerd. Zo beweerde hij eerst dat hij het huis om 09.00 uur had verlaten, maar uit bluetooth- en slagboomgegevens bleek dat hij dat pas anderhalf uur later deed.

Verder wees de officier van justitie woensdag tijdens de zitting op bloedsporen die in het huis en de auto werden gevonden. Ook het feit dat in de computers van de verdachte de zoektermen 'nek breken' en 'how to kill someone and leave no trace' werden gevonden spreken volgens justitie niet voor zijn onschuld.

Het 31-jarige hoogzwangere slachtoffer werd in juli 2012 dood gevonden onder aan een trap in haar huis aan de Van Brakelstraat in Utrecht. Volgens de verdachte had ze door haar zwangerschap vaak last van duizeligheid. Op de dag van haar dood zou ze hem hebben gebeld met de vraag naar huis te komen omdat ze onwel was geworden. Eenmaal thuis zou hij haar dood onder aan de trap hebben gevonden. (Novum)